Nagyrobogóra sportkipufogót?
Megosztó téma, ezért kérek mindenkit, hogy tartózkodjon a felesleges megjegyzésektől, ne nyélből rajtam vezesse le a szomszédgyerek herélt dobos 50-ese által okozott sérelmeket. Köszönöm.
Az én érvem a sportdob mellett faék egyszerűségű: imádom az egyhengeres kalapálását, de ezt a gyári dob nemigazán hagyja kiteljesedni. Természetesen hangtompítóval használnám. Giannelli, LeoVince vonalon nézelődöm, a kérdés csupán az, hogy mivel jár a gyári kipufogó lecserélése? Olvasni mindenfélét karbi utánállításról, vékonyabb légszűrőről, a megváltozott termikus tényezők miatti hengersérülésről, stb.
Mi ebből az igaz? Ha egy rávaló, tehát gyártó által erre a robeszra (2006-os, Piaggio blokkos Sportcity 125) ajánlott sportdobot néhány mozdulattal rászerketyálok, akkor is rághatom a szerelőm fülét, hogy állítsa hozzá a karbit és hasonlók? Vagy ez csak akkor érvényes, ha nem kifejezetten erre a típusra tenyésztett kipuffról van szó?
Itt az első kérdés, hogy megéri-e?
Nekem volt egy karburátoros motorom, amire én készíttettem a dobokat (pénz). Annál a blokknál jelentős fojtás volt a gyári rendszer, ami úgy derült ki, hogy a próbakörön gázadásra durván betorpant, stb.: megnőtt a légáteresztés, de a fúvókakeresztmetszet maradt, tehát elszegényedett a keverék.
Utána lett állíttatva (pénz), onnantól jól működött, de ez kb. 0,5-1 liter plusz benzint jelentett 100km-en (pénz).
Ha tehát összeadom mai fejjel a dolgot, amit hangra költök, nem motorozásra, sőt, az elől veszem el, akkor nem teszem meg. Ezt úgy mondom, hogy problémám nem volt emiatt, a megbízhatóság nem változott, de, ha még e téren is volna kockázata, végképp kihagynám.
Termikus probléma akkor lehet szerintem, ha az egyébként megfelelő keveréknél (benzin-levegő) is akkora a többletteljesítmény, hogy nem tud vele a gyári hűtés megbírkózni. Rossz keverékkel (szegény), fel lehet egészségtelenre tornászni pl. az égéstérrel találkozó alkatrészek hőfokát, de ennek észrevehető, pl. teljesítményleadási tünetei is lesznek.
(a fentiek mind szvsz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!