Milyen fordulatszám körül érdemes közlekedni városban, rövidebb utakon, ha a motor élettartama és a fogyasztás egyszerre szempont?
Nekem az autom használati utasításában pl az van, hogy hideg indítás után egyből induljak el. A kérdésre a válasz szerintem tipus/motor függő is. Bemelegites soran megfigyeltem, hogy sokkal többet fogyaszt: valószínű a computere másképp adja valószínű a keveréket a motornak. Mivel ez az automata váltós azt is megfigyeltem, hogy másképp kapcsol hideg motornál: 1700-2500 körül tartja a fordulatszámot kisebb gázadásnál is, míg melegen 1100-1900 körül van a fordulat városban kis gázadásnál.
Nyilván a kopás ez egy sok változós történet, de az látszik, hogy függ:
- a hőmérséklet
- kenés minősége
- terhelés (fordulatszám, motorban fellépő erőktől)
- motor anyagminőségétől
Ne feledjük a motor belsején kívül vannak más kopó alkatrészek is, pl a gyertyák, kipufogö rendszer, ami inkább a magasabb fordulatszámot és hosszabb utakat szereti. Váltó, lengéscsillapító is kopó alkatrészeket tartalmaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!