Honnan tudom ha fékbetétet kell cserélni újabb autónál?
Nem értek a kocsikhoz. Fél éve vettem, 2012-es modell. Dízel, 2.2-es motor, nagy autó. A kereskedés szerint minden ki lett cserélve mielött eladták nekem (az olaj biztosan ki van, erre van bizonyíték is).
140e van a kocsiban, jó állapotú nem visszatekert (reméljük a szalonban nem tekerik vissza)
Téli gumival hoztam, azzal tökéletes volt. Vettem legolcsóbb nyárit, azzal fékezésnél csikorgott kicsit a fék, gondoltam le kell cserélni a betétet majd.
Most visszament a téli gumi és minden jó megint! A szerelök tudják hogy nem értek hozzá, ezért mindig mindent ki akarnak cseréltetni velem. Neten nézek mindig utána hogy nem is kell! Ha úgy megyek oda hogy nekem fékbetét kell, fizethetem a 30-40 ezret mert akkor is kicserélik ha 10e km van csak benne.
Hogyan tudom szemre megállapítani hogy cserélni kell?
A betét nyikorgásának SEMMI KÖZE a kerékhez. Tehát ha a nyári gumiddal valami nyikorgott a télivel meg nem akkor a nyári gumival van valami.
A betét kopottságát az új, főleg a jól felszerelt autókban sokszor már a számítógép jelzi neked, mivel van bennük egy jeladó.
De ha nincs az sem dráma, leveszed a kereket (tipikusan az elsőt érdemes ilyenkor, mert az gyorsabban kopik) és legtöbbször bele tudsz nézni a féknyeregbe (a hidraulikus szerkezet ami a fékbetéteket a tárcsára nyomja) így néz ki - a piros a képen:
Szóval ha belekukkantasz arra a részre, ahol találkozik a tárcsával akkor láthatod a betétet. A betét egy fém lapból és a rajta lévő vastag kopó rétegből áll, ami egy puhább anyag, hogy kímélje a tárcsát. Ezt a puhább réteget kell nézned. Ha még van rajta akkor még jó a betét. Ha már nincs és csak a "vason" van vagy nagyon közel jársz hozzá akkor csere.
Így fest egy új és egy kopott betét egymás mellett:
Az alsón láthatod milyen vastag a kopó réteg, a felsőn meg szinte már semmi nincs.
Ha nem sikerül "rálátni" a betétre akkor csak az marad, hogy egyet ki kell venni és megnézni. Ha nem kopott simán vissza lehet rakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!