Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kuplunggal kapcsolatos kérdés?

Kuplunggal kapcsolatos kérdés?

Figyelt kérdés

Mi az, amit nem szabad a kuplunggal?

Arra gondolok,hogy vezetés közben mire figyeljek, ha kuplungot kell használnom.

Pl. nyomjam-e be teljesen tövig? Kanyarnál hogyan használjam? Ha mondjuk gyorsan, hirtelen kell fékeznem/nagyon lelassítanom, akkor kuplung+fék vagy csak fék?

És egyéb jó tanácsokat várnék :)

2015. szept. 21. 20:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Igen, nyomd be rendesen.

Kanyarnál nem tudom, mire gondolsz. ??

Ha hirtelen nagyot kell fékezni, akkor fék, és utána rögtön kuplung+fék. Ha először a kuplungot nyomod be, akkor nem akkora a fékerő.

2015. szept. 21. 20:21
 2/14 A kérdező kommentje:
Pl. nekem van,hogy kanyarba benyomott kuplunggal megyek be, arra gondolva,hogy mi van ha fékeznem kell. De hallottam,hogy benyomott kuplunggal nem szabad bemenni kanyarba.
2015. szept. 21. 20:27
 3/14 A kérdező kommentje:
Még az is érdekelne,hogy én úgy szoktam megállni/parkolni,hogy kinézem a helyet, mikor közeledek, akkor benyomom a kuplungot, begurulok a kiszemelt helyre és ott fékezek. Így jó vagy inkább kuplung nélkül lassítsak, álljak be és fék?
2015. szept. 21. 20:29
 4/14 anonim ***** válasza:

Hát miközben váltok, akkor valameddig be van nyomva a kuplung kanyarban is. De úgy nem megyek, hogy végig kuplung, de nem is váltok. Fékezni is úgy szoktam, hogy kicsit ráfékezek és ha meg is kell állni, csak akkor lépek rá a kuplungra is.

Azt hiszem :)

Ezek már inkább automatikusan jönnek és így leírni nem tudom pontosan.

De majd te is kitapasztalod és belejössz :)

2015. szept. 21. 20:30
 5/14 anonim ***** válasza:
Tulajdon képpen akkor kell benyomni, ha már alapjárati fordulaton van a motor és rángatna ha nem nyomná be az ember. Addig felesleges. Teljesen is belehet nyomni, de elég addig nyomni míg kinem old.
2015. szept. 21. 20:31
 6/14 anonim ***** válasza:
Kanyarban NEM kell, mert mint fékerő -gázelvételkor megszünik, mint motorfék!
2015. szept. 21. 20:32
 7/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Igen, majd kitapasztalom, de nem akarok szerelőhöz menni kuplungcserére :D

És tolatásnál hogyan használjátok?

2015. szept. 21. 20:34
 8/14 anonim ***** válasza:
76%

Kanyarban idealis esetben nem csinalunk semmit, csak egy adott sebesseggel kovetjuk a kanyart. Nem nyomjuk a gazt, nem nyomjuk a feket, nem nyomjuk a kuplungot. Nyilvan ha 60-al kanyarodsz akkor semmi nem lesz, de ha mondjuk 100-zal veszel be egy kanyart aminek a kozepen ralepsz a gazra vagy a fekre akkor tudnak erdekes dolgok tortenni.

Kanyarodni hivatalosan ugy kell, hogy meg a kanyar elott lelassitasz, visszavaltasz 2-esbe, es felengeded a kuplungot (biztos emlekszel az oktatod barsonyos hangjara: "index, kuplung, vissza ketto"). Ez azonban nem mindig jon ossze, van, hogy nagyobb sebesseggel kell kanyarodni mint amit a 2-es elbir, ekkor szabad kinyomott kuplunggal is fordulni. De nem idealis, mert ha megcsuszol akkor rosszabb helyzetbol indulsz, mintha szabalyszeruen kanyarodtal volna. Ha rutintalan vezeto vagy, akkor nem ajanlom. Arra figyelj hogy az indexedet mindig rakd ki ha kanyarodsz, es utana szepen a sajat tempodban, biztonsagosan csinaljad, a mogotted levo turelmes lesz, ha meg nem, akkor ott rohadjon meg.

Ha hirtelen kell fekezned, akkor szarjal a kuplungra, a feket nyomjad. Ha van lelekjelenleted a kuplungra is ralepni amikor mar elkezdett fogni a fek az nem hatrany, de elsosorban azzal foglalkozzal hogy lassuljon az auto, ne azzal hogy mi van a kuplunggal. Inkabb fulladj le, minthogy belemenj valakibe/valamibe.

2015. szept. 21. 20:35
 9/14 anonim ***** válasza:

Konkrétabban mire gondolsz a tolatásnál?

Ott folyamatosan a kuplungon van a lábam, azzal lassítom, vagy engedem, ha mehet gyorsabban.

2015. szept. 21. 20:36
 10/14 anonim ***** válasza:
#6 vagyok! tolatásnál, kuplung felett van a láb és szinte alapjáraton gurul a kocsi ezért a jobb lább szintén a fékpedál felett... Ne parázz annyira nem gyorsan kopik a kuplung!!
2015. szept. 21. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!