Milyen autótuning illegális? Optikai, teljesítmény stb. Milyen tuning alkatrész illegális vagy elfogadott? A legfőbbképpen a bukókeret érdekelne.
Bármi amit hivatalos szakműhely,hivatalosan lepapírozva épít be és nem ön/köz veszélyes.
Persze az egyszerűbben engedélymentesek.
Bukócső közútra Magyarországon gyakorlatilag lehetetlen! Külföldön pl. Angliában lehet csavaros, tehát nem hegesztett, de az is csak rendes papíros amit engedélyeztetni kell!!! pl. Sparco-nak van ilyen. Magyarországon hegesztett csöve CSAK gépkönyves versenyautónak lehet! Szóval legálisan csak versenyautónak lehet bukócsöve itthon.
Megjegyzem utcán a bukócső inkább halálos mint hasznos!
Kissé pontatlan #2 válasza! A bukócsővel hivatalosan levizsgáztatott gépkönyves rallye-autóknak, nagyon is alkalmasnak KELL lenni a közúti közlekedésre. (pontosan ezért szükséges műszaki vizsgára vinni).
Miután ezekben az autókban a bukócső biztonsági szempontból kötelező, érthetetlen vélemény részedről, hogy "inkább halálos, mint hasznos". :(
#2 vagyok. Nagyon egyszerű: mire is való a bukókeret? Az autónak merevséget ad, nem "csavarodik" a bódé, jobb a kanyarodás, illetve boruláskor nem nyomódik össze az autó. Egy valamire való csövezéskor az autó elveszíti az úgynevezett passzív gyűrődési zónáit, mert ugye bontani kell! A keret merevítése miatt sokkal nagyobb erők hatnak a bent ülőkre egy baleset esetén. Tegyük fel egy oldalirányú baleset van, a merevítés miatt az autó oldala nem deformálódik hanem "ellökődik", ezzel az a baj, hogy a tehetetlen tested, leginkább a fejed maradni akar a helyén és úgy bevered a csőbe, hogy szétnyílik a koponyád, már 50km/h-nál is! Jogosan merül fel, hogy csőburkolat kell fej környékére. Sajnos kevés! Még sisakban is olyan súlyos fejtrauma érhet, ami maradandó sérüléseket okozhat!
Remélem érthetően fogalmaztam.
Természetesen érthetően fogalmaztál, csak ne keverjük az utcai bukócső fogalmát a rallye-autók bukóketrecével. Te az elsőre gondoltál, én a másodikról írtam.
Más előírások, más funkció.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!