Valóságos dolog a kuplung nélküli váltás?
Láttam már róla egypár videót, és nem értem hogy ez hogyan is lehetséges? Valaki eltudná nekem ezt részletesen magyarázni?
Amúgy meg ha mondjuk kuplung nélkül teszem üresbe, akkor nem fullad le?
ácsi... motor vagy autó? nem mindegy...
motornál simán lehet kuplung nélkül váltani, felfelé én is úgy szoktam, visszafelé érdemes kuplungolni, mert kuplung nélkül nagyot csattan
autónál csak üresbe tudod visszahúzni kuplung nélkül, de azt nagyon könnyen, egyszerűen csak húzod finoman a váltó kart az üres felé, majd elkezded lassan felengedni a gáz pedált, ha elérte a megfelelő terhelést/fordulatot kisujjal is ki tudod húzni üresbe, abszolút erőltetés nélkül, a trükkje az, hogy abban a bizonyos pillanatban pont a motorfék és a vonó állapot közt van a motor, tehát semmi terhelést nem kap a váltó, így mindenféle károsodás és erőltetés nélkül kiugrik sebességből... de ez nem működik másképp, mert ha nyomod a gázt, vagy ha teljesen elengeded, nem fog könnyen menni, mert terhelés alatt lesz a váltó, vagy a vontatás, vagy a motorfék miatt, persze motorfék közben is ki lehet rángatni üresbe, de azt nem fogja szeretni
Igen, valosagos.
Volt egy oreg autom, nagy lejton lefele mindig kiloktem a valtot uresbe es ugy gurultam. (tudom nem ajanlatos, de megcsinalhato).
Visszarakni sebessegbe sose probaltam, de haver meselte, hogy az o oreg zsigajaval vagy vmi orosz vassal meg tudta csinalni hogy kuplungolas nelkul be is rakta valamelyik sebessegbe.
Uresben miert fulladna le a kocsi? Vezetsz mar?
Amikor beinditod a kocsit elvileg uresben van nem? Ulsz az autoba, nem haladsz semerre, jar a motor, a kocsi uresben van. Ha elkezded tolni, forognak a kerekek, kocsi meg mindig uresben, jar a motor.
Motorkerekparoknal is lehet kuplung nelkul felvaltani. Ezt csak onnan tudom, hogy kezdo motoroskent neha elfelejtettem behuzni a kuplungkart es csodalkozasomra bevette a sebesseget.
Ahogy a 4-es irta.
Ha óvatos vagy, nem fogod tudni elrontani a dolgot. Egy vagy két újjal csináld, hogy ne erőltesd.
Váltanál például 3-ból 4-be: két ujjad a váltóra, finoman kezded húzni az üres felé, és elveszed a gázt. Lesz egy pont ahol simán ki fog ugrani, kerregés nélkül (azért kicsit erőből kell hőzni hogy kiugorjon). 4-be már nem fog bemenni, ehhez kell egy gázfröccs üresben, és ebben a pillanatban elkezded 4-esbe húzni. Természetesen ha reccsen a váltó, rögtön engedd el, vagy nyomd be a kuplungot, azért ha nem vagy óvatos, akkor el tudod rontani a váltót hosszabb távon.
Meg kell jegyezzem, hogy ez csak kuriózum, gyakorlati haszna nincs, egy ilyen váltás több másodpercet igénybe vehet, és oda kell figyelni, mig kuplunggal pillanatok alatt válthatsz, és tuti hogy nem rontod el a váltót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!