Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vettem egy használt autót de...

Vettem egy használt autót de elromlott rajta minden mit lehet tenni ilyen esetben?

Figyelt kérdés

12 éves autó, úgy hirdették, hogy semmi baja, kereskedésből vettem, sajnos nem értek hozzá, azt feltételeztem, hogy nem akarnak átvágni.

Konkrétan nincs benne katalizátor, csak egy cső van a kipufogó rendszer helyén, beesett a kuplunk és dübörög a motor, idáig semmi baja nem volt, most egyszer csak szétesett.

Mit tehetek?Bizományis volt az autó, tehát a kereskedés kezén csak átment, a tulaj számát nem hajlandóak megadni, tulajhoz elmentem nem nyit ajtót.Pedig törvényileg követelhetem a tulajtól a vételárat.

2015. aug. 13. 13:08
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
59%
a jogi eljárás elengedhetetlen, nem szabad hagyni..
2015. aug. 13. 16:28
 12/16 anonim ***** válasza:
80%

Igaza van a kérdezőnek, tartozik szavatossággal a tulajdonos.

Viszont:

- Csak akkor, ha te tudod bizonyítani, hogy ő tudott a rejtett hibáról és azt szándékosan elhallgatta

A katalizátor gányolása egyértelműen ilyen, ezt "simán" (értsd, polgári per) be tudd rajta vasalni.

A kuplungot nem, mert soha a büdös életbe nem fogod bebizonyítani, hogy ő tudta, hogy már a végét járja - pláne, hogy a kuplung egy olyan kopóalkatrész, amit egy falábú sofőr 500 km alatt hazavághat.

A motor dettó ilyen, soha szakember nem ad neked arról szakvéleményt, hogy már 1 hónappal ezelőtt is vacak volt mikor megvetted.

A vételár semmiképp nem jár vissza neked, a szavatosság nem ezt jelenti. De a katalizátor árát kiverheted belőle.

Ergo csak fél sikert tudsz elérni, de azzal mindenképp próbálkozz!

2015. aug. 13. 16:29
 13/16 anonim ***** válasza:
31%
Hát ha én egy eredeti katalizátor árát valaki´öl be tudnám hajtani, az már fél egészség.:)
2015. aug. 13. 16:54
 14/16 anonim ***** válasza:
14%

Elég buta a kérdés. Ha elromlott vagy megjavíttatod, vagy ha nem érdemes, akkor leadod a bontóban.

Az eladó írásban vállalt bármiféle garanciát műszaki meghibásodásra? A te felelősséged (lett volna) meggyőződni akár magad, vagy ha nem értesz hozzá, megfelelő szerviz által az autó műszaki állapotáról. Használt 12 éves autónál bármikor bármi, akár a vétel után egy perccel is tönkre mehet.

Ha eladom az autómat és fél év múlva kiég egy izzó, köteles vagyok visszavenni az autót? Ugyan már! És ha azóta elköltöttem a pénzt, akkor kilakoltatsz?

De ha ennyire fújod a jogszabályokat, akkor mért itt kérdezősködsz?

2015. aug. 13. 17:35
 15/16 anonim ***** válasza:
0%

A kérdezőnek annyiban igaza van, hogy azért más dolog ha tönkremegy benne a kuplung mint az, hogy ki van belőle kapva a katalizátor.

Ez kimeríti a rejtett hiba fogalmát, polgári peres eljárás útján intézhető a dolog.

2015. aug. 13. 18:09
 16/16 anonim ***** válasza:
0%
Tehát a minden annyit takar, hogy beesett a kuplung, ami egyébként kopó alkatrész, és egy hónap alatt tönkremehet. Az meg hogy nincs benne katalizátor, még előny is.
2015. aug. 13. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!