Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ez a gumis hibája vagy inkább...

Ez a gumis hibája vagy inkább a szerelőé?

Figyelt kérdés

Céges autómra alufelnik kerültek a nyár közepén.

Mindenről papír, igazolás, a főnöknek,hogy mennyibe került, én csak az ő utasítására vihetem szerelőhöz az autót.

Felrakták az alukat, tök jól néz ki az autó, de jobbra húz.

A nyári gumik már rajta voltak az acélfelnin, azokat is le kellett szedni és fel az alura, mert az alun meg téli gumi volt.

Tehát az aluról ment a téli az acélra, az acélról meg ment a nyári az alura.

Az acélfelnikkel is jobbra húzott, de az aluval már csikorgott is a gumi minden kanyarban.

Jeleztem a főnöknek, de minden kocsi csikorog a melegtől, semmi baja, nem húz jobbra ő is kipróbálta, ne mondjam már,hogy baja van mert nincs kész, ügy lezárva.

Mára elegem lett a csikorgásból, szabadidőm rovására, fogtam és leszedtem az első kerekeket.

A gumi belső fele tükörsimára kopott, a többi 90%-os.

Gratulációm jeléül hívtam a főnököt, és mellékeltem a képet, teljesen ki van akadva,hogy rossz gumishoz vittem, a gumis fizesse meg a kárt mert hanyag munkát végzett blabla.

De vajon tényleg a gumis a hibás?Vagy inkább a szerelő?Mert szerintem korábban is futóműbeállításra szorult volna a kocsi, amit többször jeleztem, hiába.

Viszont az tény,hogy mielőtt felni csere lett volna, nem kopott agyon a gumi, vagy legalábbis nem tűnt fel, nem csikorgott.

2015. aug. 10. 13:54
 1/7 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező

Minden új gumi feltétele után rögtön kötelező a futómű állítás!

Aki ezt elmulasztja az nem okolhatja a gumist ha a car futómű geometria miatt elkopott a gumija!

Egyébként ha még az új gumikkal együtt új felni is lett rakva akkor meg nem csoda ha nem klappol a dolog.

Erre szokták mondani hogy aki sporól, az később többet fizet.

2015. aug. 10. 14:13
 2/7 A kérdező kommentje:

Nem, tehát az autón gyári felnik voltak nyári gumival.

A főnök vett egy szett alufalnit amin új téli gumik voltak.

Na de ne télen legyen rajta az alufelni, ezért komplett gumicsere volt a kerekek között, tehát a téli gumit átettük a gyári felnikre, a gyáriról származó nyárit gumi meg ment az új alukra.

Ezek a nyári gumik futottak hónap közepéig, majd átlettek rakva az alufelnire.

2015. aug. 10. 14:21
 3/7 szántóvető ***** válasza:
ha korábban jelezted a futóműhibát és nem vittek szervizbe akkor a főnök a hibás.ha felnicserekor nem említetted a szerelőnek hogy gond van akkor te is hibáztál.ha a régi gumi féloldalt kopott és a szerelő ezt figyelmen kívül hagyta,nem gyanakodott hibára akkor ő is felelősségre vonható.
2015. aug. 10. 14:29
 4/7 anonim ***** válasza:

Az mindegy hogy a régi alu-acél felnik és a régi téli nyári gumikat variálod.

A futóműnek új a szerelt kerék így ezért kell a futómű állítás.

Egyébként írtad hogy előtte is jobbra húzott.

Mindenképp el kell menni ilyenkor futómű állításra.

ott kiderűl ha a futóművel vannak gondok.

lehet hogy már az állítás nem segít és ki kell cserélni esetleg gömbfejet, lengőkart, stabilizátor alkatrészt.

Karban kell tartani az autót!

Főleg ha hibajelenség van:)

2015. aug. 10. 14:33
 5/7 A kérdező kommentje:

Hiába szólok ő az autószakértő, és semmi baja nincs.

Ha ő észlel valamit, ami miatt még nem szóltam, akkor tönkretettem.

2015. aug. 10. 14:53
 6/7 szántóvető ***** válasza:
marha nagy szakértő ha nem tűnik fel neki hogy húz az autó.nyugodtan mondd neki hogy te már régen szóltál hogy baj van.a régi gumi ami nem akart kopni michelin volt?
2015. aug. 10. 15:02
 7/7 anonim ***** válasza:

A ferdén kopott gumi egyértelműen rosszul beállított futómű probléma, nem a gumié.

Az viszont butaság, hogy gumicsere vagy felnicsere után futóművet kéne állítani. Csak akkor kell, ha nem azonos a korábbi gumi / felni méretével.

2015. aug. 10. 20:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!