Rövid távokra csak benzines?
Ez akkora marhaság!
Olvasom itt a kérdéseket, hogy benzin vagy dízel, igazából egyik se bírja a rövid távokat.
Annyi hogy a dízel egy erősebb konstrukció, igaz később melegszik be, de masszívabb felépítésű és nekem városban kis távokra is van használva bőven.
Igaz olajat 8-10.000ként cserélek és csak prémium dízelt tankolok. Másnak is vannak ilyen jó tapasztalatai vagy csak nekem volt eddig szerencsém vele?
Ja igen, konszern PD TDI 1.9 131LE no chip 380.000 körül van most benne:)
Amyg városban 10km-t hajtod, ingadozó fordulatszámmal, nem üzemi hőmérsékleten fog menni a motor, mire az olaj is elérné a megfelelő hőmérsékletet és kialakulna a megfelelő kenés, már állítod is le. Ellenben autópályán van ideje bemelegedni, és onnantól egyenletes terhelést kap, üzem meleg állapotban a kopár jóformán 0.
A legtöbb gondot egy főleg városban használt dízelnél az okozza, hogy a motornak nincs ideje rendesen bemelegedni se, sosem épp optimális körülmények között üzemel.
Na most itt van egy pici félreértés szerintem! A te 1.9 PD motorod valóban elnyűhetetlen, és van még sok más Euro-4 es motor amik hasonló futásteljesítménnyel bírnak!
A probléma és ez a rövidtáv hiedelem az új részecskeszűrős dízelekből fakad!
FAP, DPF stb. Ezek a szűrők megszűrik a parányi koromrészecskéket, és emiatt meghatározott km-enként el is dugulnak! Ilyenkor jön a regenerálási fázis, ahol is a regen. feltétele a motor üzemmeleg, meghatározott fordulat stb. stb. Ha a regenerálás (kiégetés) nem jön létre, mert közben odaérsz és leállítod, hazafelé ujra kezdi.
De mivel közel lax megint nem ér véget a ciklus.
Na ez a patt helyzet mert ha többször kudarcba fullad a folyamat kibassza a hibalámpát és mehetsz a szervízbe, vagyis jöhetsz hozzánk :)
Én csak a Peugeot FAP rendszereket javítottam és diagnosztikai műszerrel ki lehetett olvasni a regenerálások gyakoriságát. Átlagban 7-800 km-enként regeneráltak akkor azok a szűrők. Valószínűleg azóta már jobbak ezek a rendszerek de több ezer km-t biztosan nem megy el regenerálás nélkül.
Tehát az a kérdés, hogy 5 nap alatt mennyi megy bele? Ha fégigfut a regenerálási folyamat akkor minden ok. de ha már betilt, akkor csak kényszerített regenerálással lehet gyógyítani, ha pedig fullra telítődik akkor mechanikus tisztítás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!