Mennyi egy autó átlagos élettartama években mérve?
Ezt neked senki sem fogja tudni megmondani.
En manapsag minimum 15 evre saccolnam de lehet hogy tobb.
Inkább úgy kell már nézni meddig tartható fenn értelmes anyagi ráfordítással. Értelemszerűen szinte bármeddig fenntartható egy autó, csak bizonyos kor után már egyre többet kell rá költeni, itt jön a lényeg, hogy megéri-e.
Mai autokat amugy 15- 20 évig elhet reálisan, régebbieket még időtállóbbra tervezték.
Kalapos bácsi nullkilométeresen vett hétvégi autója akármeddig elműködhet, 20 év alatt fog menni 60 ezer kilométert.
Étel- (autoalkatrész-, stb) futár autója keményen hajtva van, sok indítás, sok leállítás, sok városi km. lehet hogy két év alatt belevernek 200 000 km-t, és a futómű meg a motor a halálán van.
Szóval teljesen használat függő.
Nekünk van egy 1.3-as wartburgunk, 1990-ben vette a nagypapám a Merkúrtól vadi újonnan. Múlt hónapban lett meg a 80.000 km. Tavaly decemberben volt műszakin, szó és minden hiba nélkül átment (kenőpénz nélkül!)
Műszaki előtt rá kellet költeni kemény 35.000 ft-ot. Ebbe benne van egy vadi új kipufog rendszer, hátsó fékmunkahenger, hátsó fékbetétek és hátsó fékdobok, valamint a kezdődő rozsdásodásokat kijavítottuk.
Most lekopogom, de eddig a gyújtásrotor és a gyújtás elosztófedél volt a legnagyobb hibája.
Ha ennyit kilométert megyünk vele és továbbra is így karbantartjuk, akkor szerintem még egy 10 évet kihúz.
Nekem egy Skoda felicia pick up-om van.
17 éves a kocsi,szeptemberben megy műszakira,most kellett rákölteni kb.80-at,meg 2-3 nap lakatolás,ez utóbbit magam megcsináltam.Motorikusan jó.
Én úgy gondolom,hogy ez még éppen megéri(pick up esetében jól lehet vele dolgozni),de néhány év múlva már biztos nem szabad vele foglalkozni már.
Láttam az enyémnél pár évvel fiatalabb feliciákat totál szétrohadva,bontóban,tehát tényleg a használattól függ.
Mo.-on szerintem az átlag 13-15 év,nyugatabbra 8-10,nagyon gazdag helyeken akár 4-6 év max.
Persze az is lényeg,hogy a ma már "fogyasztói" életet élünk,és az autógyártók is 5-6 év gondmentességre tervezik a kocsikat.
A 90-es években gyártottak "örök" szériákat,Golf3,Audi,Merci akkori modelljei,Opel astra,favorit,felicia,oktávia,stb még volt egy pár,amelyek a mai napon is mennek,sőt még egész jók is vannak köztük.
Aztán 2000 után kezdődött az agyonelektronikázás,és a műanyag összepattintós világ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!