Mikor NINCS a gyalogosnak elsőbbsége?
A fő (házi)szabály, hogy a gyalogosnak mindig elsőbbsége van..akármit csinál, akárhol, akármikor...
..mert a gyalogos, ha olyanja van, leszarja, hogy ott nem szaba átmenni..átmegy, oszt jónapot...
namost megnézném azt a nagyarcot, aki szándékosan elcsapja, mert ott nincs a gyalogosnak elsőbbsége..
mindig az autós a vesztes..akárki is az..
na jó,..a gyalogos meg belehal, de kell az?
Lízing... Kocsira nem telik, de azért nagyképűsködünk. Én is megerősítem, a többieknek van igaza.
Attól, hogy kilép eléd egy gyalogos, még nincs elsőbbsége, de épeszű ember megáll, és nem üti el. Ha biciklis áll a zebra előtt, akkor nincs elsőbbsége, kivéve, ha nem ül a biciklin.
A 66%-os IQ bajnokot anyósülésre nem szabadna engedni, de emberek közé sem.
Kérdező, jogsival érdeklődsz, vagy kíváncsiságból?
A KRESZ elég jó kis olvasmány, ezt is leírja.
Egyszerűbb azt megmondani, mikor van elsőbbsége. Általában nincs.
Elsőbbsége van a zebrán, illetve az zebra közelében, ha feltételezhető, hogy nem újságot olvas, trécsel stb., hanem közlekedik szegény.
Nem írja a kresz, de értelemszerűen a lámpás kereszteződésben ott ragadt gyalogosnak a tilos jelzés ellenére is elsőbbsége van. Nem elütni nem szabad, hanem akadályozni sem a továbbhaladásnak.
Szegény mamámnak, Pesten a Váci út kb. 6 lámpaváltás lett volna. Sokan vannak így.
Ha kanyarodsz, akkor is elsőbbsége van annak a gyalogosnak, akinek az útját keresztezed (arra az útra kanyarodsz, amelyiken átmenne).
E tekintettben a kanyarodó fűút esetében is elsőbbsége van. Ilyen helyen a járművek tekintetében olyan, mintha egyenesen haladnál, de a gyalogosnak nem kell tudnia a főútra vonatkozó szabályt, így a KRESZ itt is elsőbbségadást ír elő.
Az elsőbbségi szabályokat sokan tévesen értelmezik. A gyalogosnak a járművekkel szemben nincs elsőbbsége általában, de ha már az úttesten van, akkor úgy kell elhaladni, hogy ne veszélyeztesse, ne tévessze meg, stb. Kvázi, mintha zebra is lenne ott.
Ha nem kell miatta satuzni, kormányt elrántani, akkor szabályosan lépett le. Én, az autós, sem mindig vagyok tisztában centire a féktávommal, s te sem.
Egy gyalogos még kevésbé fogja tudni.
Ha ott totyorog az út szélén, veszélyesebb, mintha határozottan lelép az útra. Ha nem csikorgó fékekkel kell megállnod, akkor szabályos a gyalogos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!