Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A járdán kinek van elsőbbsége,...

A járdán kinek van elsőbbsége, a gyalogosnak, vagy az autósnak?

Figyelt kérdés
Úgy értem, olyan helyzetben ha pl egy magántelekről akar valaki kihajtani úgy hogy az út menti járdát is keresztezni kell. Mit mond erről a Kresz?
2014. febr. 18. 11:54
 1/8 acelsziv ***** válasza:
100%
gyalognak van elsőbbsége mindenképp
2014. febr. 18. 11:56
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
a nap kérdése
2014. febr. 18. 12:01
 3/8 anonim ***** válasza:
53%
A KRESZ nem mond erről semmit. Máshol kell a magyarázatot keresni. Meghatározott, egyetlen megjelölhető paragrafus nincs. A KRESZ egészéből következik. Az utat elhagyó, az útra érkező járműnek senkivel szemben nincs elsőbbsége. Mint ahogyan a neked jobbra eső garázsból kihajtó autónak sem kell elsőbbséget adnod, így gyalogosként sem.
2014. febr. 18. 12:07
 4/8 anonim ***** válasza:
83%
KRESZ 24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.
2014. febr. 18. 13:29
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Én eddig ha autóval hajtok ki, mindig fokozottan körül nézek és csak akkor indulok el ha meggyőződtem,hogy nem jön senki. Ha jön, ha autó, ha gyalogos, mindig megvárom amíg elmegy.

Ma reggel viszont gyalogosan mentem az utcán. Egy udvarról épp állt ki egy autó. Drót kerítés volt, láttam, hogy jön és feltételeztem ő is lát engem. Hát mentem.

Így egyszer csak összetalálkoztunk. Mivel láttam, hogy nem nagyon akar megállni, megálltam én még időben a kapu mellett. De lehet nem számított rám, megijedhetett, mert egy hatalmasat fékezett (még a kapun belül), beletenyerelt a dudába, nyomta eszetlenül és még neki állt feljebb q. anyázni.

Én ezt valahogy nem érzem jogosnak. Hiszen neki is ugyan úgy (ha nem jobban) körül kellene néznie mielőtt kihajt valahonnan. Nem? Főleg, úgy hogy azt írtátok, nekem lett volna elsőbbségem.

2014. febr. 18. 14:22
 6/8 szelepke ***** válasza:

Mit mond erről a kresz? -VIGYÁZZ?AUTÓ! :-D

De sztem elég egyértelmű,hogy járdán kié az elsőbbség.

2014. febr. 18. 15:19
 7/8 anonim ***** válasza:
Vicces, hogy még ő kezdett el anyázni. Megmagyarázhattad neki, hogy ha csöpp esze lenne rájöhetett volna, hogy neked van elsőbbséged.
2014. febr. 18. 21:55
 8/8 anonim ***** válasza:
Hülye volt ,neki kellett volna elsőbbséget adni ,de hát a hülyék mindig a leghangosabbak ,szóval ezért dudált..
2014. febr. 20. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!