Elsőbbsége van-e a gyalogosnak? Ha igen, miért?
Figyelt kérdés
Adott egy út, szélén járdával. Ebbe az útba a járda felőli oldalon becsatlakozik egy másik út, elsőbbségadás kötelező táblával. Ahhoz, hogy a jármű fel tudjon hajtani a védett útra, először ugyebár kereszteznie kell a járdát, ahol nincs zebra felfestve. Itt a gyalogosnak, vagy a járműnek van elsőbbsége? Miért?2009. máj. 1. 14:16
1/17 anonim válasza:
Szerintem a gyalogosnak ALAPBÓL elsőbbsége kell legyen.Két lábbal születtünk,nem négy kerékkel...mégha sokan el is felejtik ezt.
2/17 anonim válasza:
Ha nincs zebra akkor nincs elsőbbsége a gyalogosnak! Az autós csak a zebránál ad elsőbbséget a gyalogosnak, új szabály szerint ha a gyalogos a zebránál áll akkor át kell engedni! Régen vagyis most is csak a haladó járókelőt engedik át HA átengedik!
3/17 anonim válasza:
Ha nincs zebra, akkor az autónak van elsőbbsége, kivétel lehet, hogy ha az út túloldalán buszmegálló van és a közelben sehol se festettek fel zebrát (van ilyen, még Budapesten is, csak szólok).
4/17 anonim válasza:
Amint a gyalogos az úttestre lép, neki van elsőbbsége. tök mindegy, hogy van-e zebra, vagy nincs.
5/17 anonim válasza:
Ebben az esetben nincs elsőbbsége a gyalogosnak, viszont ha a jármű a becsatlakozó útra kanyarodik akkor igen, függetlenül a zebrától.
6/17 anonim válasza:
a gyalogosnak akkor van elsőbbsége ha kijelölt zebra van,vagy a járda úgy megy át egy kereszteződésen hogy az a másik oldalon folytatódik.Tehát ha neki emiatt át kell menni akkor bizony elsőbbsége van.Aki meg nem hiszi nézze meg a kresz tankönyvben.
7/17 A kérdező kommentje:
Ja és mégvalami: az úttest és a járda között kb. másfél méter van és az elsőbbségadás kötelező tábla, még a járda előtt kint van, de nincs kiegészítő tábla, amin jeleznék, hogy a járdán és az úttesten közlekedők részére is elsőbbséget kell adni.
2009. máj. 1. 14:50
8/17 A kérdező kommentje:
Megpróbáltam illusztrálni(nem kiröhögni!) a problémát: tehát a védett útra kanyarodó járműnek van elsőbbsége a járdán haladó gyalogossal szemben, vagy fordítva?
2009. máj. 1. 15:04
9/17 anonim válasza:
A második 14:49-es vagyok.
Szerintem itt egy "jog-hézag"-gal állunk szembe, amit a KRESZ nem szabályoz egyértelműen.
10/17 anonim válasza:
Szerintem itt nagyon figyelni kell az autósnak és a gyalogosnak is, bár ha az autós eleve bekanyarodik, ő eleve lassít, és talán nem fog 100-al belegázolni az úttestre lelépő gyalogosba. Én gyalogos vagyok, még zebrán is kénytelen vagyok figyelni, mert volt már többször is, hogy majdnem elütöttek zebrán úgy, hogy lámpa is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!