Az miért van, hogy egy kis 1.4-es benzines autóval gyorsan ki lehet lőni a piros lámpánál vagy álló helyzetből de egy 2. 0-ás turbó dízel meg olyan lomhán, nehezen, gondolkodósan indul meg?
Mert turbós... idő kell míg a turbónyomás feláll, utána viszont meglódul elég erőteljesen.
Nem semmiért van már nem egy autó amiben 2 vagy épp 3 trbó van, azokból az egyik mindig pont alacsony fordulaton üzemel és építi a nyomást, aztán ahogy növekszik a fordulatszám másik turbo veszi át a feladatot, azoknál már nincs ez a jelenség, meglódulnak rendesen az első pillanattól kezdve.
1.9-es turbo dízellel gond nélkül szoktam kilőni zöldre váltás után a külső sávból, hogy gyorsan bevágódjak a megszűnő sávomból a belsőbe.
A probléma vagy a kocsival, vagy a sofőrrel van, nem a 2-es turbo dízellel.
Talán mert más egy benzines autó és egy dízel váltóáttételezése, illetve más a motor karakterisztikája?! :D
Nagyon sok dízel autót vezettem, Opelt, Fordot, Citroent és ezeken belül is több típust, személyautót, kisteherautót egyaránt. Az 1-es fokozat mindegyikben borzasztó rövid volt. Ahogy megindult az autó, gyakorlatilag már le is forogta a használható fordulatszám tartományt és már 4000 körül volt a fordulat. A benzines ugye itt kezd élni, tehát nem csoda hogy itt még húz, sőt itt gyorsul igazán, a dízelnél itt meg már semmi nem történik, váltani kell. 2-ban aztán jön a hátbavágás úgy megindul a dízel is.
"olyan mintha nem akarná ugy bevenni"
Ott az a váltó, vagy a kuplung szerintem nem százas. EZ nem függ a motor hajtóanyagától. Az hogy váltóskor gázelvételre nem esik vissza azonnal a fordulat, pedig egyáltalán nem hátrány.
Nekem most egy 1.6-os dízelem van. Gyári 0-100-as gyorsulási adata valami 8,6 mp. Egyáltalán nem érzem lomhának. Ez előtt egy 1.4-es szívó benzinesem volt, hasonló tömegű autóban. Az 14 mp körül volt 100-on. Érzetre is ég és föld a különbség dinamikában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!