Mennyire szakad a BMW vezérműlánc?
Van egy E90-es BMW 320D-m és olvastam a neten több cikkben is, hogy az N47-es motoroknál megesik, hogy elszakad a vezérműlánc.
Utánanéztem motorkód alapján a kocsimnak és kicsit megörültem, mert úgy tűnik az enyémbe még az előző E46-osakban is használt M47-es motornak egy késői "upgrade"-elt változata van.
Aki képben van ezen a téren, meg tudja mondani, hogy az M47-nél előfordult már ez a nem kis hiba, vagy az egy teljesen kiforrott motor volt?
Hiába kutakodtam a neten, nem találtam érdemi információt erről.
Látom jó hamar el teltek az évek, s azért látni mennyiben módosultak a dolgok.
E90-ben 2007-ig volt M47 motor. Ott elméletileg örökéletű a lánc de ott is fordult már elő eset hogy szakadt. 300ezer felett érdemes egy átvizsgálást csinálni a biztonság kedvéért és ha kell cserélni.
#3-nál például írta a válaszoló, hogy csak egy adott széria (2011-ig) lánccserés. Azóta változott a szervizek véleménye, sajnos az utánalevő motorokon is szükséges legkésőbb 200ezer kilométernél cserélni, még a legújabb B47-es motoroknál is.
Az egész nagyban függ, avagy az egész hány km meg mikor cseréljük dologban közrejátszik a trendi 30.000 km olajcsere. Fogom a fejem amikor még dicsekednek is vele, hogy "óó az ő autója milyen jó, hogy 30 ezrenként kell csak szervizelni"
na és ennek eredménye az idő előtti lánc szakadás, de ezt érdemes lenne újkorától a gyári láncal, ugyanis vezérlés csere után már utángyártott láncok kerülnek be amiknél volt ami 80 ezret bírt, de volt gyári is 300+ezret futott, aminél betartották a legfeljebb 15 ezres olajcserét.
És akkor még a csapágyakról nem beszéltünk szeretik azt is cserélni de kitudja mennyivel jobb a gyárit megkímélni jó olajjal( vezetési stílus is segíthet, nyílván ha 1000-1500 fordulaton van eröltetve nyomatékból ott az olajszívattyú is kevésbé dolgozik ezáltal kisebb olajnyomással éri nagy terhelés az egész motor ideértve a csapágyakat is. Csere után meg már nem olyan kerül bele mint amit a gyárban tettek bele szóval indul az ördögi kör-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!