Ha nekitámasztom az ajtót a másik kocsinak, akkor megkarcolom a festését?
Kicsi volt a hely beszálláskor, ezért hogy elkerüljem a nekikoccantást, kinyitottam az ajtót addig, hogy megtámasszam a másik kocsin.
Tehát kinyitom és nem hagyom, hogy a rugó kicsapja az ajtót, hanem vigyázva, óvatosan nekitámasztom.
Mikor becsukom az ajtót látom, hogy van ott egy centis karc vagy festéknyom. Az ajtó nyilásával pont "jó" helyen van.
Elképzelhető az, hogyha csak nekitámasztom az ajtót a másik kocsinak az is megkarcolja a festését?
Próbáltam kézzel, nyállal letörölni, de nem jött le.
Most akkor tényleg meg lehet ennyivel karcolni egy másik kocsit?
(A kocsi egy kollégájé, szóltam neki, hogy mondjon egy összeget, hogy ne maradjak adósa. Még nem mondott semmit. Mennyit adjak neki? )
Annyit adjál, amennyibe a javítás fog kerülni, és kér.
Ennyi is elég lehet. Én úgy szoktam megoldani, hogy kívülről fogom az ajtót.
Attól függ milyen a karc. Van, amit akár csak fel is lehet polírozni, az pár ezer forint.
Van, hogy a lakkréteget újra kell fújni, az inkább már 5 számjegyű.
Ha meg sérült a festék akkor gyakorlatilag gyári állapotra csak úgy lehet fújni, ha az egész ajtót fújod, az meg 30-40e is lehet.
És mi ilyenkor a "bevett szokás"?
Gondolom nem a teljes ajtó újrafújása, vagy igen?
Tehátha rámnyitják az ajtót, akkor mi az az összeg amit jogosan kérhetek?
Szóval igy látatlanba mennyit adjak neki? A karc nem túl látványos, mert nem rányitottam az ajtót, hanem "csak" nekiktámasztottam.
1.) Egy elem fényezése 20 ezer forint. Ennyit adj oda neki.
2.) NEM érintjük oda az ajtónkat a másik kocsihoz, sem szándékosan, sem véletlenül. Megfogjuk szépen a kis kezünkkel. Ha olyan szűk a hely, hogy bemászás közben a testeddel kinyomnád az ajtót, akkor fogod közben a kezeddel úgy, hogy a kezed legyen az ajtó élén ott, ahol a másik kocsihoz érne.
mivel kicsi a karcolás azért nem biztos, hogy az egyetlen megoldás a teljes elem újrafényezése.
Valaki tud valami szakit ajánlani?
Az előző technikája jó, megelőzhetted volna a bajt vele.
A nekitámasztás nem karcolhatja meg az ajtót, de ahogy beszálltál, a súlytól mozgott az egész autó, ez már megkarcolta.
én is valahogy úgy képzelem, hogy ahogy beültem az megmozgatta az ajtót.
Mégis fura elképzelni, hogy egy fémlemez emiatt megkarcolódjon. Mert nem egy hegyes szög áll ki az ajtóból, hanem egy festett fémlemez, ami legömbölyitett szélű.
Persze a karc pont az ajtónyilásra esik, szóval azért szerintem is amiatt lett ott, csak így elsőre nem gondoltam volna.
Legközelebb már a kézrátételes módszerrel fogok dologzni
Ez attól függ milyen a tulaj illetve milyen autóról beszélünk.
Ha a 10 éves autómra rányitnád az ajtót és megkarcolnád nem túl feltűnően (de láthatóan) akkor morcos lennék, azt mondanám adj egy tizest és felejtsük el, majd valami hibajavítóval kijavítom és felpolírozom.
Ha egy új autómra (ne adj isten drágára) rányitod az ajtót akkor biztos, hogy telibe fújatnám veled az elemet gyárira. Ugyanis amikor el akarom adni az autót akkor a rétegvizsgálóval a sérülést simán megtalálja majd a kukacos vevő és több százezret akar majd lealkudni az árból, mondván "törve volt" az autó. És sosem magyaráznám ki, hogy csak egy kis karc lett rajta így fényezve.
Egy kis és középkategóriás autón egy elem fényezése kb. valóban egy huszas. De egy komolyabb autón, főleg, ha olyan (pl. gyöngyház, több rétegű lakk, stb...) akkor ennek a duplája is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!