Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Készülés forgalmi vizsgára,...

Készülés forgalmi vizsgára, kérlek írjatok tanácsot, véleményt, tippet, össze vagyok zavarodva!? A többi lent.26N

Figyelt kérdés

Az oktatóm a 26. órámon mondta, hogy akkor menjünk vizsgázni és befizettem a vizsgadíjat. Tudtam, hogy még vennem kell pár plusz órát, de nem beszéltük meg mennyit, amennyi belefér a vizsgáig.

A 32. órámnál azt mondta, hogy én ügyesebben vezetek, mint az egyik srác, aki már 55 óránál tart.

A 34. órámon meg azt mondta, hogy "ha ezt tudom, akkor még nem írlak be vizsgázni".

Azt is mondta, hogy nem fél mellettem, biztonságban érzi magát.

Nem tudom eldönteni, hogy most akkor valójában van-e értelme mennem a forgalmi vizsgára, mert egyszer elbizonytalanít, egyszer meg önbizalmat ad. :(

Egyébként ügyesnek tart és azt mondja, h az elejétől kezdve jól és ügyesen kezelem magát az autót. Csak magában a forgalomban szokott lenni, hogy visszakattan az index pedig kitettem, és akkor van hogy elmarad, h újra kitegyem és szól, hogy hol az index, mintha eredetileg se tettem volna ki, pedig csak visszakattant. :( Ezt nem tudom, hogy lehetne beleverni a fejembe, hogy minden egyes kormánymozgásnál a visszakattanást is észrevegyem. :(

Meg azt mondja, hogy a lámpáknál, ha zöld van, akkor csipkedjem magam, de hiába nyilas (és nem teli) zöldet kapok, én még a biztonság kedvéért szétszoktam nézelődni, nehogy valaki elinduljon vagy gyalogos átmenjen a piroson és balesetet okozzak, ezért vagyok óvatosabb, ő meg mondja, hogy menjünk már... Meg a sávváltásnál én inkább 2-3x is alaposan megnézem, hogy biztosan betudok-e menni a belső sávba, beférek-e biztonságosan, stb., és erre azt mondja az oktató, hogy menjek már, menjek már, mert mire eldöntöm, hogy bemegyek-e, addigra odaér valaki, pedig nem. Pedig én már eldöntöttem, hogy bemegyek, csak a biztosra akarok menni, mivel még ugye kezdő vagyok.

A parkolásnál azt furcsállja, hogy sokat tekergetem a kormányt, de végülis a végére sikerül megcsinálni, csak ő mindig elcsodálkozik rajta, de amúgy vicces arcot vág ilyenkor :) hogy én mennyit bírom tekergetni a kormányt... A saroktolatást meg egy kicsit lassan csinálom, bár azt még nem gyakoroltuk annyit. Még amit jobban fel kell mérjek, hogy van amikor kikerülhetnék valamit (pl. álló vagy kilógó autók hátulját, biciklist) és van amikor azt mondja, hogy gyorsítsak már és gyorsan kerüljem ki mert még kiférek, de van hogy inkább lassítsak le és menjek mögötte vagy várjam ki, míg elmegy a szembejövő sáv. Én meg van amikor a "kedvében akarok járni", hogy gyorsítok h gyorsan megoldjam a kikerülést, de mikor ezt csinálom, akkor bezzeg hogy azt mondja, hogy ki kellett volna várjam, míg elmegy a másik és nem rágyorsítani. De ha meg lassítok és kivárom, akkor persze hogy azt mondja, hogy gyorsítanom kellett volna és gyorsan megoldani... Most akkor mit csináljak... :(

A többi dologgal már nincs akkora gondom, talán ezek amik még nem tökéletesek. Meg mióta vezetőülésből nézem a dolgokat, állandóan látom, hogy mindig mindenki szabálytalankodik (index hiánya, elsőbbségadás elmulasztása, jobbkéz szabály be nem tartása, gyalogosok el nem engedése, piroson való átmenetel, stop tábla és sebességhatár figyelmen kívül hagyása, bekanyarodni tilos és terelő nyíl be nem tartása)... és ezek engem is összezavarnak és nem értem, hogy ha megszerezték a jogsit, akkor miért nem tartják be a szabályokat. Én meg túlságosan is szabálykövető vagyok és egyébként is egy maximalista, precíz személyiség, ezért mindent alaposan megakarok tervezni, és ez lehet kihat a vezetésemre is, talán ettől kicsit belassultabb vagyok, nem tudom..

De főként azt nem tudom, hogy mindenki úgy van ezzel, hogy még a vizsga előtti órákon is mondogat dolgokat az oktató, hogy mire figyeljünk, vagy mit kellene másképp csinálni? Mert nem értem, hogy ha még a vizsga előtt sem tökéletes valakinek a vezetése, akkor hogyan fog sikerülni a vizsga?

Össze vagyok zavarodva, mit gondoltok arról, amit írtam? :(

26N

2015. ápr. 1. 20:02
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

A leírásod alapján én sem gondolnám, hogy vizsgáznod kellene már. Bizonytalan vagy, ami veszélyes lehet.

Nekem vizsga előtt már csak azt mondogatta az oktató, hogy nincs már mit tanulnom. Ennek ellenére még az utolsó órán is többször belenyúlt a kormányba, pedálba.

2015. ápr. 1. 21:27
 12/23 A kérdező kommentje:

Jövő héten, és addig még elvileg vezetek 8 órát, csak most olyan "stádiumban" vagyok, hogy úgy érzem, hogy már tudok ettől jobban hova fejlődni addig, ugyanakkor meg tudom, hogy még nagyon kezdő vagyok és még sokmindenben fejlődnöm kellene. Szóval ilyen tök kettős érzés. :S

Hát ez fura, mert nekem a kormányba és pedálba pl. már rég nem nyúl bele. Nem vagyok egyébként bizonytalan, biztosan érzem az autót, a forgalmat, tudom, hogy tudok figyelni. Én magamban bízok, csak a többi autósban nem, és emiatt ütközhet ki a bizonytalanság, de lassan sem haladok az úton, mindig megyek nyugodtan a megadott sebességgel, csak éppen az útkereszteződéseknél vagyok óvatosabb.

2015. ápr. 1. 21:33
 13/23 anonim ***** válasza:

11es vagyok.

Pedig amit leírtál, nagyfokú bizonytalanságra vall. Arra, hogy nem tudsz önteni, nem bízol a körülnézésedben és a döntésed (mehetsz-e vagy sem) helyességében. Akadályozhatod ezzel a többieket és veszélyhelyzetet teremthetsz.

8 óra még sok. Annyi alatt ez simán "kinőhető" :)

2015. ápr. 1. 21:37
 14/23 anonim ***** válasza:
Szerintem is bizonytalan vagy még. Inkább akkor vizsgázz, mikor már magabiztosabb leszel. Ez nem verseny, a cél a biztonságos vezetés, nem az, hogy minél előbb levizsgázz.
2015. ápr. 1. 21:57
 15/23 anonim ***** válasza:

Én meg azt mondom, ha az oktatója azt mondta, hogy mehet vizsgázni, valószínűleg azért mondta, mert bízik benne, és jó eséllyel le is fog vizsgázni.

Persze, hogy bizonytalan, de a körültekintés a vizsgán jobb, mint a túlzott magabiztosság.

A hátra lévő órákon még sok mindent lehet javítani, finomítani, s talán jó is lenne, ha célzottan a hibák javítására is szakítanának időt (miért kapcsol ki az index? - csináljuk úgy, hogy ne kacsoljon ki)

2015. ápr. 1. 22:08
 16/23 A kérdező kommentje:

Remélem igazad lesz. Egy kicsit lehet, hogy van ebben igazság, de én az élet minden területén ilyen vagyok az a baj, h nagyon alapos vagyok. :(

Igen, én is így gondolom, nem az a cél, hogy minél előbb, hanem hogy minél biztonságosabban. Szerintem a biztonságossággal nincs gond, pont azért, mert ilyen alapos vagyok, csak esetleg ezt lassabban reagálom le, mint egy gyakorlott, bár igen, ebből lehet gond esetleg, de remélem nem lesz. :S

Köszönöm szépen, remélem igazad lesz. :) Én is ezen gondolkodtam, hogy mostmár lehet a hibákra, finomítani valókra kellene ráállni, csak az oktató így konkrétan nem mondja meg, hogy ez és ez a hibám, idáig minden hibámat a fejlődés során egyszerűen csak kinőttem, magam sem értem, hogy hogy... persze gyakorlással...

2015. ápr. 1. 23:15
 17/23 anonim válasza:
En is most vizsgaztam es azt szurtemle az ageszbol hogy joba kell lenned a oktatoval akkor nincs gond az meg ugyis ismeri az osszes vizsgabiztost ha meg olyat csinalsz nem fogsz megbukni csak akkor ha belefekez vagy belenyul a kormanyba...es ne akard magad tul teljesiteni mert sokkal benabbak vannak nalad hidd el volt egy csaj nemtudott egyenletesen fekezni azt megis att engedtek csak mert benne volt 350.000ftja arra meg nem fogjak azt mondani hogy keptelen vagy autot vezetni de ahol csak a penzre mennek ott mehetett volna pavra is
2015. ápr. 2. 06:38
 18/23 anonim ***** válasza:

ismét 11-es :)

"Remélem igazad lesz. Egy kicsit lehet, hogy van ebben igazság, de én az élet minden területén ilyen vagyok az a baj, h nagyon alapos vagyok. :( "

Ismerős az érzés. Az oktatóm szerint túl maximalista vagyok, miközben nem az a cél, hogy hibátlanul vezessen az ember a vizsgán, hanem az, hogy biztonságosan.

Ha jó benyomást (magabiztosság, határozottság, udvarisasság, megfelelő alázat!) kelt a tanuló, akkor még a hibák sem jelentenek feltétlenül hibapontot.

Remélem legalábis. Én holnap megyek.

2015. ápr. 2. 08:03
 19/23 anonim ***** válasza:

"Igen, én is így gondolom, nem az a cél, hogy minél előbb, hanem hogy minél biztonságosabban. Szerintem a biztonságossággal nincs gond, pont azért, mert ilyen alapos vagyok, csak esetleg ezt lassabban reagálom le, mint egy gyakorlott, bár igen, ebből lehet gond esetleg, de remélem nem lesz. :S"

Csakhogy ez sem biztonságos...

2015. ápr. 2. 08:42
 20/23 A kérdező kommentje:

"ha meg olyat csinalsz nem fogsz megbukni csak akkor ha belefekez vagy belenyul a kormanyba"

Ezzeé sajnos nem értek egyet, mert pont ma húztak meg valakit, aki egyetlen egyszer nem indexelt balra, de azt leszámítva tök jól vezetett, meg a vizsgabiztos is rendes volt az oktató szerint, de elég egy index kihagyás is, és már bukta. :( Az sem érdekel senkit, hogy esetleg csak visszakattant. :/

Igen, én is így gondolom, hogy megfelelő alázat és szerénység, de ugyanakkor tisztában lenni önmagunkkal, ezek nagyon fontosak. Nagyon sok sikert kívánok: index, hátranézés, piros lámpa, stop tábla, egyirányú út!! :) Majd írd meg, hogy sikerült!! :))

"Csakhogy ez sem biztonságos..."

Igen, tudom. Viszont kiegészíteném a kiírt leírásomat azzal még, hogy csak akkor vagyok lassú, amikor útkereszteződés van vagy ilyesmi, de egyébként meg pont az a baj néha, hogy magát az útkereszteződést úgy közelítem meg az oktatóm szerint, mint a gyakorlottak, mármint olyan sebességgel, márpedig azt mondja, hogy amíg kezdő vagyok, addig lassabban kellene. Ez azért van, mert valahogy nem jön az érzés, hogy már korán el kéne kezdjek lassítani, ezért megyek-megyek és később lassítok, de sikerül biztonságosan megállnom.

Szóval útkereszteződést gyorsabban közelítem meg és később lassítok mint egy kezdő, viszont én biztonságosnak gondolom, hogy óvatosabban haladok ki belőle.

2015. ápr. 2. 21:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!