Kereszteződében jobbra kanyarodó gépjárműnek elsőbbsége van-e a út jobb szélén, NEM KERÉKPÁRSÁVON egyenesen továbbhaladó, az autóval párhuzamosan érkező kerékpárral szemben?
Ma majdnem elütöttem egy ilyen kerékpárost az autómmal jobbra kanyarodás közben, mert nem állt meg, pedig már jó előre indexeltem jobbra! Hangsúlyozom, hogy az út szélén nem volt kerékpárnyom kijelölve, a kerékpáros az úttest jobb szélén. A végén még neki állt feljebb, hogy miért nem figyelek.
Véleményem szerint a kerékpáros jobbról próbált engem előzni a kereszteződésben teljesen szabálytalanul és köteles lett volna nekem megadnia az elsőbbséget látva a jobbrakanyarodási szándékomat.
Kinek van igaza, kinek van elsőbbsége ebben a helyzetben?
"Amiről te beszélsz azt úgy hívják, hogy kikerlés! Mivel álló jármű. Az előzés egy forgalmi esemény.
a villamos jogos, csak irrelevánd, mivel kötött pályás jármű."
A témától eltértünk, a lényeg, hogy nem mindig kell balról előzni, van a két kivétel, amikor jobbról előzhetünk, balról ezeknél az eseteknél kifejezetten tilos az előzés.
Közlekedési szempontból van definíciója a megállásnak, várakozásnak, s egyértelműen leírja azt is a KRESZ, hogy a forgalmi okokból álló jármű nem álló jármű, részt vesz a forgalomban.
A felezővonalra behúzódott balra kanyarodót akkor is előzzük, nem kikerüljük, ha történetesen álló helyzetben van, de nem törvényszerűen áll egy helyben, lehet mozgásban is, jobbról akkor is előzhető, ha megvannak a feltételek.
Ezeknek a lehetőségeknek nincs köze a kérdéshez, a kerékpáros hülyeséget csinált, plusz még reklamált is.
A kérdezőnek abban igaza van, hogy a kerékpáros volt a szabálytalan, de akkor sem mehet neki, ha látja, hogy ott egy hülye köteles megakadályozni a balesetet, nem mehet neki, s számon kérhetik rajta, ha nem vette észre.
Más történet, de mégis hasonló:
Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosnak elsőbbsége van.
De mi van a kijelölt-gyalogosátkelőn keresztben kerékpározókkal?
Nincs elsőbbségük, nem kötelesek az úton közlekedők átengedni, de nem is mehetnek neki a biciklisnek.
Teker a bringás ész nélkül keresztül a zebrán az autós kénytelen megállni, hiába nincs elsőbbsége a kerékpárosnak.
Nem hasonló történet, mert nem elsőbbségről szól, hanem simán arról, hogy mindent meg kell tegyél a baleset elkerülése érdekében, ez is kresz (és józan ész) szabály.
Ha a bringás féktávon belül tekert ki eléd, akkor nem te tehetsz róla. Ha a reakcióidőd nem volt megfelelő, akkor se feltétlenül leszel hibás, mert különbözünk, emberek vagyunk.
Ha viszont egyértelműen képes lettél volna megállni, de nem teszed, sőt a gázra lépsz, akkor már bünti, jogosan.
Ez a bringás sztori csak erről szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!