Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi az a Launch Control (rajtau...

Bitangjó kérdése:

Mi az a Launch Control (rajtautomatika)?

Figyelt kérdés
Próbáltam keresni róla valamit, de se bolt, se infó, semmi. Valaki legyen szíves magyarázza már el nekem, hogy mire való, hogy működik meg ilyenek. Jöhetnek linkek is. Köszi.

2015. febr. 11. 22:32
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

F10 BMW-ben is van.

Mikor áll az autó, padló gázon 2950-3000 között mozog a fordulatszám, és ha rárúgod a kuplungot, akkor kipörög, de addig ott szabályoz, hogy az erősebb autók el is bírjanak indulni, ne kaparják szétt az életüket.

2015. febr. 11. 22:38
 2/10 A kérdező kommentje:
Értem. Esetleg az Anti Lag-et is megtudnád mondani, mi az és hogy működik? Köszi :)
2015. febr. 11. 22:42
 3/10 anonim ***** válasza:
Én úgy emlékszem régebbről, hogy ez is ugyan az, csak az Audi Anti lag-nak nevezte el.
2015. febr. 11. 22:49
 4/10 A kérdező kommentje:
Értem. Köszi szépen, most már ennyivel is okosabb lettem :) De ha van még valakinek bármi hozzáfűzni valója, nagyon szívesen meghallgatom :)
2015. febr. 11. 22:57
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

a rajtautomatika az konyhanyelven fogalmazva egy olyan program, ami elintézi neked az ideális rajtolást. miután aktiváltad, mondjuk akkor maradjunk az M5-ös BMw-nél, több gomb megnyomása után (spormód kiválasztás stb..) nyomod a féket, ráálhatsz a gázra, és amikro a féket felengeded az automatika ugy szabályozza a gázadást, illetve a kipörgésgátló segítségével a gyorsulást, hogy az a legideálisabb legyen, ne pörögjenek el a kerekek. Direkt féket írtam, mivel az M5-sben nincs kupplung, már az előző szériában (2004-es modell) sem volt, mert robotizált automata váltója van.

Az ALS anti lag system az más. Az turbófeltöltős autóknál van, (leginkább csak rally-ban láttam még). Arra szolgál, hogy gázelvételkor ne fékeződjön a turbófeltöltő. Mivel amikor elveszed a gázt, a pillangószelep elzárja a levegő utját, az addig folyamatosan nagy nyomással a motorba tóduló levegő így nem tud hova menni, a gázt elvetted, tehát a feltöltő turbinakerekét sem hajtja semmi, így az lefékeződik. Ennek a mérséklésre az egyik megoldáas a lefujószelep, ami ilyenkor a nagy nyomás hatására kinyit, és azt e "feltorlódott levegőt" elengedi a szabadba jellegzeted "tüsszentő hang kíséretében". az ALS meg azt csinálja, hogy ilyenkor gázelvétel esetén, amikor is motorféküzem van (ha csak ki nem nyomod a kupplungot), eltolja a gyujtás időpontját arra az időre, amkor a kipufogószlep nyitva van. így némi benzin (alapjárati benzin és levegő, vagy előre beállított mennyiség passz) berobbanva nyitot kipufogószelepen keresztül hajtja a turbninát (turbófeltöltőt), így az nem lassul le, következő gázadáskor, mondjuk rallyba a féktáv után egyből a max töltönyomssal tud üzemelni.

szóval ennek az egésznek az a lényege gázelvétel utáni gázadáskor ne kelljen a turbófeltöltőnek megint felpörögnie, mert ez időbe telik, igaz csak fél-1 mp, de az is jelentős egy versenyen. Ha nézel ilyen ideókat legjobb pl. a WRC autókról, akkor ott láthatód/hallhatod hogy féktávon folyamatosan ropogó hangot ad ki, ez a motorféküzemben nyitott kipufogószelepen át kiramló berobbanó benzin-levegő keverék által keltett durrogások...

2015. febr. 11. 23:06
 6/10 anonim ***** válasza:
Hülyeséget írt. Ott indul az egész, hogy nincs is rajtaautomatika a sima F10 BMW-ben csak az M5-ben, abban pedig kuplung nincs, mert csak automata váltóval lehet kapni.
2015. febr. 11. 23:11
 7/10 anonim ***** válasza:
Az első írt hülyeséget, az 5-ös jól írta!
2015. febr. 11. 23:14
 8/10 anonim ***** válasza:
Utolsó, igaza van, F10-ben tényleg van.
2015. febr. 11. 23:14
 9/10 anonim ***** válasza:

Lenyegeben: launch c: olyan nyomatekra teszi a fordulatot ahol a leheto legjobb a gyorsulas ÁM nem kapar el.

Anti lag: kesleltetett gyujtassal robbantja a turbo miatt a kevereket h porgesse a turbot allandoan. Ez a turbo es a kipufogo rendszer rovasara megy tovabba a szelep szem tulzottan szereti

2015. febr. 12. 00:32
 10/10 anonim ***** válasza:
Az automatákban is van Launch Control, nyilván ott nincs akkora szerepe, de egy M5-nél például igy is könnyű elrontani az elindulást, ezért hasznos ez a program.
2015. febr. 12. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!