A mostani autókon miért nincs sárvédő gumi?
Utálom, hogy ebben az időben 100 méterenként ablakmosózni kell, mert összeszutykolják a szélvédőt az előttem haladók. Bezzeg a Ladákon, Skodákon, Trabantokon GYÁRI tartozék volt, akkor nem verték a sarat a mögöttük haladókra.
Most miért nincs így? Annyira elvétve látni autót, amin van (ma pl csak egy Hilux volt, amin volt, más autón nem láttam).
@áramlástantechnikus
Ezek szerint te még nem motoroztál közvetlenül eső után. Én értékelem a mérnökök teljesítményét, de az is biztos, hogy a legtöbb mai autó méter magasra küldi fel a vizet már 50es tempónál.
Arról nem beszélve, hogy nem egy autón még az ablakmosó pumpa nyomását sem tudják normálisan beállítani. Nem egyszer fordult elő, hogy a pirosnál állva az elöttem ablakot mosó autó nekem is adott egy csészényi folyadék mintát.
Hát én pont az ablakmosóval szoktam jelezni a seggemben haladónak hogy veszélyesen közelvagy apukám..
Láss csodát utána már eszébejut mi az a helyes követési távolság..
Azért nem kell a sárvédőgumi, mert nem kötelező!
Azért nem kötelező, mert a jogszabály alkotó enged a gyártók nyomásának.
20 évvel ezelőtt még tilos volt a "pótféklámpa" a rendőrök bírságoltak érte, leszedették műszakin. Aztán, hogy tömegesen megjelentek az autókon, bekerült az is a jogszabályba, és máris legális lett.
Sárvédőkre vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
86. § (1) A gépkocsi és pótkocsija hátsó kerekének sárvédőjét fel kell szerelni a hátsó kerekeket hátul teljes szélességükben takaró - nem merev anyagból készült - kiegészítő sárvédővel. A kiegészítő sárvédőnek annyira kell lenyúlnia, hogy a jármű terhelt állapotában a kiegészítő sárvédő alsó szélétől a hátsó kerék alsó oldalához húzott érintő az úttesttel legfeljebb 15°-os szöget zárjon be. Amennyiben a jármű olyan kialakítású, hogy e takarási feltételt teljesíti, külön kiegészítő sárvédő felszerelése nem szükséges.
(2) Nem kell felszerelni az (1) bekezdésben említett kiegészítő sárvédővel az M1 és N1 járműkategóriába tartozó gépkocsikat, a motorkerékpár pótkocsiját és az O1 és O2 kategóriába tartozó pótkocsikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!