A hangszóró kalaptartóba szerelést a hifi szakértők szerint miért kell elfelejteni? Szerintem sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik mint pl az ajtó vagy a műanyag műszerfal. Vagy mégse? De akkor mi az oka?
ezek az úgy nevezett freeair beépítések,magas Qts /1 érték vagy feletti/ hangszórók alkalmasak rá,ez a membrán feszességétől függ de igazából egyik ilyen hangszórónak sincs igazán jó hangja.
az is igaz amit az első írt,ezek nem csak alacsony frekvenciát sugároznak,ami alacsony azt nem tudod be határolni hogy honnét szól mert olyan hosszú 1 frekvencia.
pl 50hz 6,9méter hosszú, 40hz 8,6méter hosszabb mint az autó,mindenhol hallod nem tudod honnét szól.
magasabb frekvenciák pedig nem csak hogy elég irányítottak de hallani is hogy hol vannak elhelyezve hacsak nincs megfelelő beállítási lehetőség pl időkorrekció,vágások,külön hangerő csillapítás,bi-amp stb amivel beállíthatod a színpadot amivel a terében elhelyezkednek a zenészek és a végeredmény az lesz hogy a műszerfalról hallod a zenét.
a színpad magasságát a magas sugárzóhangszóróval tudod állítani,ha magasabb helyre helyezed akkor magasabbra hozod az egész hangképet.
én magam részéről SQ rendszer párti vagyok,azt is építettem magamnak de az is igaz hogy nagyon drága mulatság egy jó rendszer de SQ féle beépítés és beállításra kell törekedni akkor is ha nincs autóhifire csak 150-200ezred mert úgy lehet a legtöbbet kihozni belőle.
el kell felejteni a 4-6-8 stb darab hangszórót meg a 3-4utas csodákat és csakis 1 jó minőségű komponens szettben kell gondolkodni,és a rendszerhez végül választani egy hozzá illő nyomót.
a kalaptartót meg hagyd üresen,oda nem kell semmi.
Már majdnem értem! :) Sajnos kompromisszumot kell kötnöm.
Melyik lenne a jobb választás? Előre egy 130 mm-es szett és ekkor az zenében levő bizonyos hangok (kb. 80hz alattiak) szinte hallhatatlanok lesznek? vagy hátra egy 165 mm-es szett ekkor viszont háttal fogok ülni "a színpadnak"
És felmerül további két kérdésem is: Melyik az a frekvencia amiről már nem lehet megállapítani füllel hogy honnan jön mert akkor esetleg kiegészíteném a 13-ast egy mélynyomóval. Ez esetben is lenne egy holt sáv?
Gyári Mark Levinson. Bose autohifik miért alkalmaznak 8-10 hangszorós rendszereket ha az első szett plussz mélynyomó biztosítja a legoptimálisabb hangzást?
és köszönöm az eddigi főleg a konstruktív válaszokat...:)
inkább előre egy jó 13 centis nagyon jó ajtó szigeteléssel.
Fs értéke nem árt ha alacsony,alatta 12dB esik a hangja,talán 70Hz ig le lehet engedni ha jófélét veszel.
ha marad egy kis lyuk a frekvenciákban akkor azért ne ess kétségbe,annyira azért nem hallani azt ki hiszen nem arról van szó hogy az, az alatti vagy feletti frekvencia abszolút nem is szól az adott hangszóróból hanem azt hogy onnantól már xy decibellel esik a hangja oktávonként.
ez vágási meredekségtől függ hogy mennyivel vágod,nyomót általában 12dBel szokták,szettet lehet azért többel is,én pl 18al vágom 63Hz en.
hogy mi az a frekvencia amit már lehet hallani hogy honnét szól fogós kérdés,nem tudom,mérni kéne de igazából bizonyos szempontból értelmetlen is a kérdés mert ha jó a beállítás akkor azokat a hangokat sem hallod egy pontból amik irányítottak mint pl a magas sugárzó által közvetített hangok.
pont arról szól a színpad kép hogy nem lentről az ajtóból hallod meg fentről a visszapillantó háromszögből vagy az A oszlopról /ki hová helyezi/ a hangokat hanem a két oldal két hangszórója annyira össze van hangolva a sofőr üléshez képest hogy a műszerfalról hallod szólni és olyan mintha pont veled szemben állna az énekes.
megjegyzem ez a színpadkép csak speciális felvételeknél érhető el amik úgy lettek felvéve,ilyen lossless autiophil zenéket ncoreról tudsz letölteni de kapni teszt lemezeket is kimondottan rendszer beállításához.
david guetta stb zenéknél értelmetlen színpadképről beszélni mert nincs.
ma 20:32
nézz utána ha nem értesz hozzá,képzelem neked milyen hifid lehet ha még utána nézni sem vagy képes.
egyébként meg én SQ ról beszélek tehát hangminőségre épülő rendszerekről de nem csak ilyen létezik,rendre az autóhifi termékeket gyártók autói nem SQ ra épülnek hanem reklámra.
olyan installációkat dobnak össze amivel több terméküket reklámozzák és olyan beépítéssel ami szemet káráztató,tehát ezeknél a demo rendszereknél nem éppen a minőség a cél inkább a látvány,reklám,és rend szerint nem is hangszeres zene szól belőlük.
a drága autókban lévő 8-10hangszóró meg azért van mert az átlag embereknek az az igénye,ha azt írják hogy 10hangszóró az nekik nagyon csábító tud lenni.
egyébként meg meg tévesztő mert a bose ugyan ismert de autóhifiben korántsem olyan nagy szám.
ezek inkább a jók,ez már szett.
persze nem keresztváltóval hanem aktívban hangprocival
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!