Diesel autónál mi a jó induláskor, ha alapjáraton melegitem, ha magasabb fordulaton, vagy nyugodtan elindulhatok?
Olvastam érveket és ellenérveket is.
Turbós dizelautóm van, 2007-es.
Hogyan érdemes üzemi hőfokra melegitenem a motort?
Indoklást megköszönöm.
1)
elindulás előtt alapjáraton 5 percet járatom
2)
elindulás előtt magasabb fordulatszámon, pl 1500-on járatom 5 percig
3)
nyugodtan elindulhatok vele azonnal, mert nem sokat számit
A fordulat/perc kimaradt, de gondolom te is sejtetted.
Mint, ahogy azt is, hogy nem arra gondoltam, hogy hidegen 3000 felett kell nyúzni a dízelt.
Hidegen 2000-2500 között normálisan hajtva hamar be is melegszik és nem is árt neki. Lehet nem vetted észre, de nem a te hozzászólásodra reagáltam, hanem a másik válaszolóra, aki azt írta, hogy 1700rpm alatt kell hajtani amíg be nem melegszik. Illetve abban a tartományban, ahol a turbó még nem "kapcsol be" .
Szerintem mindketten tudjuk, hogy álló motorral nehéz bemelegíteni a motort :D
A DDIS meg JTD nem tudom honnan jött :P
#11:
Valóban azt gondoltam, legalább részben nekem is szól. Az 1500 rpm alatti felkapcsolgatás valóban káros (de én is írtam, hogy ilyen alacsony fordulaton, nem elegendő olajnyomással terhelés a motor halálos ítélete), bizonyára nem fog egy jó állapotú motor belenyekkenni egy 2500-as fordulatba, de (természetesen némi rugalmassággal kezelve a határokat) egy kényelmes 1500-2000 közti felkapcsolgatás nem fog ártani. A kényelmes alatt azt értve, hogy nem ilyenkor kell kipróbálni a 0-100 km/h gyorsulási időt. Gázpedál hímestojás-kímélő kezelése beleértve.
Az a lényeg, hogy a motor se nagy nyomatékterhelést ne kapjon, se nagy fordulatot.
Mint ahogy én sem szívesen futnék 100 m-es sprintet 80 kilós krumpliszsákkal a nyakamban a reggeli első kávém előtt. :D
Nekem most benzines kocsim van, de a V6 nyomatékmotor, annál is ugyanezt a hidegben indítás technikát alkalmazom.
Ja, a JTD-DDIS 1,275 azért került be a képbe, mert az a mini motor 2000 rpm alatt nem csinál semmit. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!