Diesel autónál mi a jó induláskor, ha alapjáraton melegitem, ha magasabb fordulaton, vagy nyugodtan elindulhatok?
Olvastam érveket és ellenérveket is.
Turbós dizelautóm van, 2007-es.
Hogyan érdemes üzemi hőfokra melegitenem a motort?
Indoklást megköszönöm.
1)
elindulás előtt alapjáraton 5 percet járatom
2)
elindulás előtt magasabb fordulatszámon, pl 1500-on járatom 5 percig
3)
nyugodtan elindulhatok vele azonnal, mert nem sokat számit
Azt a motort is megnézném, amiben kapcsol a turbó ... :D
Megkeresed az autót kézikönyvét és kb ilyesmit fognak benne írni:
"hidegben nem kell melegíteni az autót, kis terheléssel kell vele elindulni és úgy felmelegíteni a motort"
Beindítod a kocsit, ha le kell takarítani a havat akkor letakarítod, ha nem akkor simán elindulsz. Annyi a lényeg, hogy amíg be nem melegszik, addig ne gyilkold,kínozd,terheld - viszont ez nem azt jelenti, hogy 1200-as fordulaton kell vele menni. Hajthatod magasabb fordulaton is, de csak kis gázpedálállással.
Kemény hidegben 1-2 perc járatás alapjáraton nem árt. Nem annyira az összemelegedés miatt, hanem azért, hogy a hidegben besűrűsödött motorolajjal is ki tudjon alakulni a megfelelő kenéshez szükséges olajnyomás.
A nagyon alacsony fordulattal magasabb fokozatokban haladás nem jó, mert a nagyobb nyomatékhoz kevés lehet az olajnyomás és ezzel növekszik a kopás.
Ha indítás után járatod 1-2 percet, majd elindulsz vele, mondjuk csak 1500-2500 közt pörgetve, akkor nem lehet baja.
Látom számodra nem volt érthető, sebaj lehet nekem kellett volna precízebben fogalmaznom.
Írhattam volna úgy is, hogy ordas nagy baromság 1500-2000 között hajtani egy dízelt hideg motorral,mert ezzel hosszú távon csak tönkreteszed.
2000 alatt felesleges erőlködni vele, főleg hidegben, hideg motorral. Aki érteni akarta, az megértette abból is amit írtam :D
"ordas nagy baromság 1500-2000 között hajtani egy dízelt hideg motorral"
Te miről beszélsz, az 1250 ccm DDIS/JTD mókuskerékről?
Vagy valami olyanról, ami megérdemli a dízelmotor nevet?
De lelked rajta, füstöld csak hidegen 3000 fölött. Nem én vagyok a garanciális szervized. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!