Örök dilemma: hagyjam az autót alapjáraton melegedni, vagy egyből menjek vele?
Nem érdemes a morotrt percekig járatni indulás előtt.
El kell indúlni egyből, csak persze az első 4-5 kilóméteren nem szabad nagy fordúlaton menni.
A percekig üresben járatás üzemanyag pazarlás!
Egy mai modern dízellel érdemes várni azért egy kicsit amíg melegszik az olaj hogy híguljon, mert így könnyebben eljut oda ahova kell, különösen a turbóhoz. Főleg ha te is úgy hallod, hogy simábban jár. Én biztos, hogy várnék vele legalább egy 1-2 percet.
Azt nem jó csinálni, hogy 10 percig hagyod járni, mert az tényleg felesleges és nem is éri meg, főleg, hogy közben szennyezed is a környezetet.
Mindig alapjáraton járatom mielőtt elindulok. Télen kb. 4-5 perc. Nyáron 2-3 perc. Én ebben hiszek.
A kamionokat,buszokat is járatni kell mielőtt elindulsz ! Nem? (levegő feltermelés miatt,fék,légrugók)
Pedig azokban is Mercédes,Renault,stb. motorok vannak.
Felmelegítés alatt, én kb. percenként oda, oda lépek a gázpedálra,hogy megváltoztassam a motorfordulatot 200- 500 ford/perc az alapjárathoz képest. Volt már Audim,Mercim,stb. most egy 1,9 Superbem van és mindig így csinálom. Ezt az alapjáraton történő felmelegítés közbeni fordulat változtatást még a katonaságnál hallottam kb. 30 éve és bár már pontosan nem tudnám leírni most,hogy mért jó ez de emlékezetem szerint annó egyet értettem az akkori műszaki mérnökökkel és azóta én így csinálom,használom az autóimat.
Egyébként ezt már én is hallottam,hogy nemkel a motort melegíteni,hanem mindjárt el "kell" vele indulni és menni, de szerintem ez károsabb a motorra nézve mint ha melegítem és utána megyek vele.
Pl. A Long Life (30 000 km olajcsere) olajban sem hiszek maradéktalanul kb. 20 000 km- nél cserélem, ha a műszer esetleg előbb jelezne akkor természetesen mindjárt cserélném, de eddig még soha nem jelzett 20 000 előtt de én azért lecseréltem. (olajszűrő,légszűrőt is minden olajcsere alkalommal)
Megj. a benzines renaultomat is mindig melegítem, mielőtt elindulok.
Ha aznap már mentem az autóval, de leparkoltam több órára, akkor is melegítem, télen min.1-2 percet.
Köszönöm a válaszokat, mostmár én is afelé hajlok, hogy érdemes járatni egy kicsit.
Az olajcseréhez meg annyit, hogy bármilyen autóm volt, én 10.000 km után cserélem az olajat, az a biztos.
Mi hidegben szoktuk kicsit járatni.
Idáig még baja nem lett tőle!
De ha egyből hajtottuk volna hideg állapotban lehet már kifeküdt volna a motor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!