Helyesen tanítja így az oktatóm?
Sziasztok!
Kresz vizsgára járok, már vezetem az autót, viszont vmit nem értek :D
Itthon is, meg máshol is az hallottam, hogy miközben a kocsi megy (pontosabban gurul), addig nem szabad a sebességváltót egyesbe berakni. Az oktatóm viszont - főleg jobbkezes utcákba, de máshol is, mikor lassan gurul az autó - beteteti egyesbe.
Az lenne a kérdésem, hogy helyes e ez így?
17/f
7-es vagyok
Elindulok én neked 5-ből is a leggyengébb Swifttel is vagy bármivel. Csakhogy a kuplung bánni fogja, mint ahogy azt is, ha 5 km/h-től 2-ben "indulsz".
# 11/
Ha már gurul az autó semmi baja nem lesz a kuplungnak a 2-estől.
Ez részt ez nem igaz, más részt a kuplungtárcsák terhelése, a "csúsztatási idő" és így azok kopása nem egyenesen arányos a csúsztatási időtartamával.
Sarkalatos példa, de ha 1-esben nyélgázon rábaxom a kuplungot a vasra akkor azzal 500 kettesben csúsztatásnyi kárt okozok benne.
"engem úgy tanítottak, hogy..."
Ezt el kell felejteni, mert pl egy 10 éves VW Passat PDTDI motorral le fog fulladni ha nem szúrod vissza egyesbe a váltót már 15 km/h-nál. Szóval autója válogatja hogy milyen módszert kell használni, nem az hogy hogy tanították.
Aranyszabály, hogy úgy kell csinálni, ahogy az oktató mondja, aztán he meglesz a jogosítvány, lehet csinálni úgy, ahogy a vezetőnek, és az autónak jó, mindíg szem előtt tartva, hogy másokat soha nem veszélyeztetünk...
Az oktató a saját kocsiját csak ismeri annyira, hogy nem daráltatja fölöslegesen az alkatrészeket, és gyanítom azért tanítja így a tanulóval, hogy még véletlenül se fulladjon le.
Vizsga után mehet nyugodtan kettesben, nem kell egyesbe kirakni.
Ez hasonló ahhoz, amikor az "elsőbbségadás táblánál lépésben" közlekedésre kötelezi az oktató a tanulóját - elmondja, hogy később, a vizsga után, kellő rutinnal nem kell ott lépésben menni, de a vizsga előtt szokja meg ezt a lassú tempót: van idő körülnézni, megnézni a táblákat, s ha ez megtörtént lehet, sőt kell gyorsítani, de a táblához lassú tempóban (lépésben) érjen oda az autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!