Benzinkúton tényleg le kell állítani a motort a tankolás erejéig mert veszélyes? Ha igen miért veszélyes?
Igen, tényleg le kell.
Mi közben a motor jár könnyen keletkezhet szikra és mivel az üzemanyag gyúlékony így az egész rendszer berobbanhat.
"De például hogyan keletkezhet szikra mikor a motor elől van az üzemanyag tartály pedig hátul?"
Ennek mi köze egymáshoz? Miért ne keletkezhetne szikra attól, hogy a tartály hátul van?
"De ennyi erővel benzinkúttól függetlenül is felrobbanhat egy autö, nem?"
Akár ilyen is előfordulhatna, bár ennek kicsi a valószínűsége. Szerintem minimum 1:1 000 000 000-hoz az esélye annak, hogy a tankban elhelyezett AC szikrát keltsen és berobbanjon a benzingőz-levegő keverék - mert ugye a benzin az nem robban.
Viszont amíg az üzemanyagtankban van 20-30-50 liter robbanóképes benzingőz-levegő keverék, addig a egy lefejtés előtti állapotú kútnál simán előfordulhat 60-70-100 000 liternyi ilyen gázkeverék. Autónál csak szétnyomja a tankot, még a kocsi sem gyullad ki, de azért egy tízezerszer akkora bumm eshetősége kicsit más nem?
Egy két mellkasröntgentől neked sem lesz bajod,de szerintem te sem vettél volna telket 1986 májusában Csernobil mellett :D
Itt most nem az a lényeg, hogy a te autód vagy az én autóm vagy másik 17682 autó kelt e szikrát tankolás közben vagy sem, hanem az, hogy egy tűzveszélyes folyadék illetve egy robbanásveszélyes gázkeverék átfejtése közben 0-ra csökkentsük a lehetséges gyújtóforrások számát, hogy még véletlenül se fordulhasson elő gubanc.
"De például hogyan keletkezhet szikra mikor a motor elől van az üzemanyag tartály pedig hátul?"
Biztos vagy benne?
:D
No egyébként tankolás után úgyis leállítod amíg bemész fizetni, hát nem mindegy? Ez az előírás. A mobiltelefontól se robban fel az egész benzinkút (ezt kipróbálták pl. a Mithbusters-ben is), de mégis kérik, hogy ne használd!
No meg az se utolsó, hogy ha járó motorral tankolsz, akkor gyorsabban tudsz lelépni fizetés nélkül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!