Fel lehet jelenteni egy kereskedést, ha hamis évjarattal adott el nekem egy motort!?
Sziasztok!
Egy Suzuki RMX 50 motort vettem tavaly decemberben egy kereskedésben.
2005-ös évjaratnak hirdették ami kiderült a lánc szett vásárlásnál ,hogy 2001-es.
Fel volt tüntetve hogy érvényes magyar okmánnyal van, de a számlán és az eladó lapon kívül semmit se kaptam hozzá.
Lehet valamit lépni ez ügyben, vagy lényegtelen? :)
Ésszerű válaszokat kérnék, csak kíváncsi vagyok.
számlán vagy valahol van évjárat feltüntetve?
Az érvényes okmányok azt takarják, hogy van hozzá forgalmi/műszaki.
Nah most nem vagyok motor szakértő, d az 50-es szám nem a hengerűrtartalom? Tehát véletlenül nem egy robogót/segéd motorkerékpárt vettél? Csak mert arra nem kell semmi okmány. Nincs se forgalmi, se rendszám, se műszaki se törzskönyv.
Tehát az érvényes okmány az csak be lett jelölve a hirdetésnél, de alapvetően nem jár semmi ilyesmi ha tényleg robogó.
Ha a számlán és/vagy adásvételiben szerepel az évjárat és te egyértelműen tudod bizonyítani, hogy nem fedi a valóságot, akkor jogilag léphetsz ellene, polgári peres úton, ami valszeg többe kerülne mint a motor és több évig húzódik. Érdemesebb előbb elmenni a kereskedésbe reklamálni, hátha jó fejek lesznek és kompenzálnak. (haha, kiröhögöm magamat, hogy ilyet írtam...)
Ez egy 50-es enduró.
Papíron nincs az évjárat.
A hirdetés képe van meg nekem amin ott be van a 2005/4 jelölve illetve még akkor telefonba is azt mondták.
Most érkezett ez a lánc szett cseréje és ott derült ki, hogy 2001 az 5 helyett.
És bármelyik kereskedésben meg tudják állapítani egy motorról ,hogy hányas évjáratú.
A hirdetés alapján nem sokat tehetsz. Lehet perelni, de nagyon sokat nem érnél vele szerintem.
A lánc cseréjénél hogy derült ki az évjárat? Rá van nyomva valahol a motorra vagy alváz szám alapján mondta meg valaki?
Illetve az eladási papíron úgy van hogy :
'1. Az eladó eladja a tulajdonában lévő ... Suzuki RMX 50 (2005) típusú........
És hogyan kell elkezdeni ezt az ügyet?
Felkeresni a fogyasztó védelmet? A kereskedés biztos hogy nem fog semmi jót mondani mert nem érdekli őket szerintem.
És az nem gond ha majdnem 1 éve volt ez? Most derült ki nemrég.
"A hirdetés képe van meg nekem amin ott be van a 2005/4 jelölve illetve még akkor telefonba is azt mondták."
Igen, és általában azt is oda szokták írni, hogy a tévedés/elírás jogát fenntartják!
"És bármelyik kereskedésben meg tudják állapítani egy motorról ,hogy hányas évjáratú."
És te is meg tudod állapítani vételkor ugyanezt, ha nem vagy lusta elolvasni az adatlapját! Legalább az alvázszám stimmel, vagy azt se ellenőrizted le?
Éssel nem kezdünk mondatot!
A csúcs az lenne, ha a motor amit vettél igazából egy lopott vagy törött 2005-ös, csak épp a vázat kicserélték, és ezért nem stimmel az alvázszám.
Ha lopott akkor te is buktad a dolgot, úgyhogy óvatosan a feljelentgetéssel! Előbb jól járd körül a témát, hogy hol van az igazi bibi!
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!