Hogyan fogyaszt többet egy traktor, ha nagyobb ekét húz, vagy ha kisebbet, de többször fordul?
Nos ezt nem sokan próbálták szerintem, egy nagyobb ekével jobban leterheled, és kevesebb a forduló, egy kisebbel többet fordulsz de nem erőlködik annyira. A nagyobb ekével viszont időben lehet behozni a több forgást.
Én arra szavazok, hogy húzzon az nagyobbat amit aránylag elbír agyonterhelés nélkül, vagy úgy fogalmazok optimális leterheléssel.
Hát ez nem ilyen egyszerű, minden traktornál más.
Vegyünk egy gyakori példát, egy MTZ 80 ugye elbir egy normáilis 3 fejes ekét, nem túl kötött talaj esetében. De kötött talaj esetében csak két fejes ekét szerelnek utána. Nos a nem kötött talaj esetében jobban jársz a 3 köldökössel, mert a traktor még nem nagyon erőlködik, a fogyasztás jó, és 50 százalékkal kevesebbet fordulsz, mintha 2 fejessel szántanál. Igy a fogyasztás is kevesebb lesz, hiszen kevesebbet fordulsz.
Viszont ha 3 fejessel szántanál a kötött talajban, akkor az MTZ nem nagyon birná, és a motort is megölöd, nameg a fogyasztás is megugrik. Igy jobb a 2 fejes. Nyilván igy sokkal több időbe is telik a munka, de a földnél a minőség a lényeg, nemaz, hogy nah, 1 óra alatt lezavarom a dolgot.
De ahány traktor és eke van, annyiféle variáció is, de a lényeg, amit fentebb irtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!