Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Autó lejtőn melyik sebességben...

Autó lejtőn melyik sebességben fogyaszt kevesebbet?

Figyelt kérdés
Nagyapám cseszeget állandóan hogy lejtőn tegyem be ötödikbe és úgy guruljunk lefele.Igaza van neki?Mert szerintem nem!
2014. szept. 30. 19:05
 1/8 anonim ***** válasza:
76%
Ha 30 évnél fiatalabb autóról van szó, akkor lejtőn, motorfékezésnél nem fogyaszt semennyit. A sebességfokozatot pedig úgy kell megválasztani, hogy a motorfék meg bírja fogni az autót, ne kelljen állandóan az üzemi fékkel lassítani. Ötödikben a motorfék eléggé gyenge, csak kis lejtőn elég.
2014. szept. 30. 19:11
 2/8 anonim ***** válasza:

attol fugg, ha mar 5.-ben sincs alapjaraton(nagyobb fordulaton van) akkor mar nem fogyaszt semmit

azt meg h hanyyadikba teszed az toled fugg h mennyit akarsz akarsz lassulni

2014. szept. 30. 19:14
 3/8 Dörmögő ***** válasza:
5-ben jó eséllyel fogyasztani fog az autó. Ha kb 1500 f/perc alá esik a fordulat akkor már történik üzemanyag befecskendezés. Ebben az esetben mindig lentebb kell váltani hogy a fordulat magasabb legyen.
2014. szept. 30. 20:09
 4/8 A kérdező kommentje:
Régi 1,5ös ladáról van szó.Szóval ha nem nyomom a pedált akkor szerintem teljesen mindegy hanyadikban van mert ugyan azt az alapjárati benzin mennyiséget kapja a motor.
2014. szept. 30. 20:14
 5/8 anonim ***** válasza:

Persze én már rég tanultam, de akkor még az volt az alapelv, hogy lejtőn lefelé abban a sebesség fokozatban érdemes haladni és olyan sebességgel, amelyikben - amilyen sebességgel - felfelé is tudna menni az autó.

Amúgy meg ha a célod, hogy ne gyorsuljon fel az autó, akkor válassz egy olyan fokozatot, amibe kapcsolva a motorfék megfelelő sebességen tartja az autót.

Ha meg a pályán haladsz és nem célod a lassítás, akkor gurulhatsz üresben is.

A régi Ladáknál azt hiszem még nem zárja le az üzemanyagot, így annál még az alapjárati üzemanyag mennyiség többszöröse kerül be a rendszerbe és távozik a kipufogón részben elégés nélkül. Így annál érdemes hagyni gurulni, ha a fékek bírják...

Szerintem.

2014. szept. 30. 20:17
 6/8 anonim ***** válasza:

A régi ladákról nem tudok semmit, bocs. Általánosabban nézve...

1. Ahogy már más is írta, olyan fokozatban menj, hogy a motorfék megfelelően fogja meg az autót, ne kelljen üzemi fék, illetve természetesen gurulhatsz is, ha megfelelő a lejtő, a kezdősebesség s az út egyéb jellemzői (ha jön egy T elágazás, az ugye más helyzet, mintha nem). Van, ami fontosabb, mint a fogyasztás (s ezt hypermilerként írom, igaz, én motorozom :D).

2. Amelyik autó motorféknél nem fogyaszt, sokszor azzal sem a motorfék használata a legjobb fogyasztás szempontjából... Lejtőnél ez mondjuk ritkább helyzet, de ha elég enyhe lejtő és túllassít a motorfék, pedig erre nem lenne szükség s gázt kell adni, míg egy hozzáértőbb ember még javában gurulgat... Akkor fogyasztás szempontjából bizony rosszabbul jártunk.

2014. okt. 1. 01:01
 7/8 anonim ***** válasza:

"Régi 1,5ös ladáról van szó.Szóval ha nem nyomom a pedált akkor szerintem teljesen mindegy hanyadikban van mert ugyan azt az alapjárati benzin mennyiséget kapja a motor"

A kockákon már használták a mikrokapcsolós "Ózon" karbit, ez motorfékezésnél elzárja az üzemanyag útját. Már ha működik az elektronika, mert a bekötése (4 vezeték, 2 vákuumcső) sokszor túl nagy feladat a háztáji mekkmestereknek. Ha régebbi, vákuumos vagy mechanikus karbiról van szó, nincs tolóüzemi spórolás.

Egyébként meg még mindig nem a spórolás a meghatározó lejtőn, hanem az, hogy ne szaladjon meg az autó. Ha ötödikben nem lassít a motorfék és az üzemi féket kell vasalni, a lejtő alján a hajadra kenheted a megspórolt benzint, mert nem lesz fékhatásod.

2014. okt. 1. 15:38
 8/8 anonim válasza:
En kiveszem uresbe es szepen legurul.
2014. okt. 10. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!