Miért ilyen veszik a magyarok ennyire kis motorral az autókat?
Nézegetem a használtautókat, szeretnék majd venni egyet, de rendre ha találok egy autót ami megfelelne, végén azon esik ki, hogy a tömegéhez képest fűnyírómotor van benne.
Írok egy példát: Corolla 1.4 90 lóval... az autó meg 1300kg
MIÉRT? miért nem lehet vagy csak alig találni legalább 1.6-tal? Nem fogyaszt szinte semmivel se többet, főleg országúton nem. És az ember gondolná, hogy aki ekkora bódét vesz, az nem városban akarja használni..mert oda minek sedan? Városba kisautókat szoktak venni, mint pl fiesta, polo, stb... De ugyanez pl mondeo-nál...1.8 a 90%-ka. Az a 2.0 ideálisabb lenne, nem kell 2.5 meg 3.0, csak 2.0....
Rendre alapmotorral van a legtöbb autó.. Nézegettem mobile-n is (német), ott azért már nem ilyen aggasztó az arány, sőt...de sajnos nincs segítségem onnan behozni, meg ki is kellene mennem hozzá.
1. mert újonnan olcsóbb volt
2. azt hiszik kevesebbet fogyaszt...
az 1.4-es corolla még nem is olyan döglött, tudod mi az igazán döglött? az első generációs 1.0 fabia 50 lóerő és közel ~1100kg... 21,6(!) másodperc alatt vergődik 0-ról 100-ra, annál lomhább "modern" autóban nem ültem még, kb moszkvics aleko szintű dinamikával sikerült megáldani... de a legjobb benne, hogy többet eszik mint az 1.2-es ami csak kissé lomha, 16 másodperc körül teljesít, és pár deci híján annyit eszik mint a 100 lovas 1.4-es, ami már elég korrekt 11 másodperc körül teljesít... eleve létjogosultsága sem volt annak a motor-kaszni párosításnak, hiszen nem takarékosabb mint egy erősebb, csak dög lassú, és folyamatosan túlterhelt az a szerencsétlen motor...
Jó lenne, ha kimenne az emberek fejéből, hogy ugyanaz a kocsi nagyobb motorral nem eszik többet. Milyen hülyeség ez? Kisebb motorral máshogy kell használni a kocsit, ennyi.
Lassabb? Igen. Lomhább? Igen. Nem kell vele száguldozni? Hát nem. Kevesebbet eszik? Naná!
Mi ezzel a gond? Nem mindenkinek az a fontos, hogy menjen, mint az állat.
Amúgy meg akinek nem elég 90Le egy Corolla-ba, az hogy akar közlekedni? Bőven jó ennyi erő egy ekkora kocsiba.
Ugyan melyik motor nem tudja produkálni a tartós 130-at?
Ha pedig kubikos vagy,akkor vegyél kistehert.
Mert sokan arra használják az autót, hogy elmenjenek vele a legfeljebb pár tíz km-re lévő munkahelyükre, délután összeszedjék a gyereket, este meg elmenjenek a teszkóba bevásárolni. Esetleg évente egyszer leugorjanak a Balatonra.
Na, erre egy 1.4-1.6-os 100 lóerő körüli motorral rendelkező autó tökéletesen alkalmas.
Emellett vásárláskor is olcsóbb és a fenntartása, adó, biztosítás, átírás is olcsóbb. Az ilyen kis motorú autókat jellemzően nem kő gazdagok veszik, akiknek nem számít a fenntartás.
Továbbá nem mindenkinek arra kell az autó, hogy a diszkó előtt állatkodjanak vele, vagy hogy a piros lámpánál legyorsulják a másikat, mert attól nő a farokméretük.
Kb ez az oka.
De aki országúton járkál vele, veszélyes előzni egy ilyen motorral...ilyen autókból szoktak kialakulni a vonatozó sorok.
A kisebb fogyasztás pedig nem mítosz, mert tapasztalatból írom.
A kisebb motor azért eszik többet országúton, mert magasabb fordulaton megy annál a sebességnél, ráadásul jobban is "erőlködnie", mint egy alacsonyabb fordulaton is nyomatékosabb nagyobb motornak, ami valószínűleg alacsonyabb fordulaton is megy utazósebességen.
A tapasztalatomról annyit, hogy én 2 tized különbséget vettem észre 1.4 és 1.6 között országúton, ami mondjuk úgy, semmi, főleg, hogy az 1.6 nem forog annyit, és ha kell jobban is megy.
Nagyon jól tudom, hogy városban már többet enne, de itt főképp azokra gondolok, akik nagy testű nehéz autókat veszik, és országutakon mennek általában.
Azokat akik passatokat vesznek városba, főképp nem értem...főleg 1.6-tal.
Igazat adok a bmw 712-es elméletnek. Szerintem is vinnék mint a nyalókát.
És hol irja, hogy 1300 kg-os autónak nem elég a 90 ló?
Az 1.0-ás autók is birják tartani a 100-at, nem ezért alakul ki a sor a Balaton felé...
Nem mindenkinek az a lényeg, hogy nagyon erős legyen az autó, meg hogy mindenkit otthagyjanak vele.
Újonnan nagyon sok különbség volt a 1.2-es és 1.4-es között is, apámnak is 1.2-es Thaliája van, az 1.4-es sokkal drágább lett volna, de nem ért meg neki annyit, úgy sem használja ki, a forgalom tempóját pedig nagyon könnyen tarthatod vele.
A félreértések elkerülése végett: nekem 250 lovas autóm van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!