Benzines autónál hogyan takarékos váltani?
Adott egy 15 éves, kisméretű benzinmotorral rendelkező autó. A motor eléggé pörgős alapvetően. Ha városban 50 körüli sebességnél 5-ösben megyek, akkor abból még tudok megfelelően gyorsítani.
Én úgy tudom, hogy minél alacsonyabb fordulatszámon jár a motor, annál kisebb lesz a fogyasztás.
Múltkor barátnőm apja ült mellettem és ő azt mondta, hogy szerinte 50-nél 5-ösben már erőlködik a motorom és így sokkal többet fogyaszt, mintha 4-esben mennék.
Most akkor melyik az igaz? Legyünk mindig a lehető legnagyobb sebességben amit elbír autó vagy ne vigyük túl alacsonyra a fordulatszámot?
Itt egyes. Akkor sem jó erőltetni a motort alacsony fordulaton, ha véletlenül 1 decivel alacsonyabb is lenne emiatt a fordulatszám.
Lásd még itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__226..
Mármint a fogyasztás, nem?
Én a dízelemnél 50-nél még 4.-et se szoktam váltani, pedig nyomatékból nincs hiány. 55-nél ha 4.-et kapcsolok, akkor épphogy 1500-at eléri a fordulatszám. Az alatt nem nagyon szoktam kínozni a motort.
De pl 80-nál is ha hagyom 4.-ben és pörög a motor olyan egészséges 2000 körül, kevesebb pillanatnyi fogyasztást ír ki mintha fölkapcsolnék 5.-be és búgatnám.
Gondolom akkor te városon kívül 80-al negyedikben pörgeted, hogy jobb legyen a fogyasztás, azt azért megnézném.
re #7:
Nem zavar, hogy a kérdező 15 éves otto-motoros autóról beszél?
Az első mondatod helyes, a másodiktól kezdve onnantól nem igaz, hogy " Legtöbb autónak .. " ugyanis most 2014-et írunk és a legtöbb autó nem 15 éves, figyeld csak a rendszámokat, mennyi K, L, M betűvel kezdődő forgalmi rendszámokat látsz.
(a K betű 2006-tól, az L 2008-tól és az M 2012-től van forgalomban)
#9-hez kiegészítés:
És ezeknek a legtöbbje új gyártású autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!