Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mennyi idő alatt lehet tönkre...

Mennyi idő alatt lehet tönkre tenni egy dizel autó motort?

Figyelt kérdés
Ha minden nap hajtom akkor mibaja lessz és mennyi ideig birja ? Mik lesznek a tünetei ? :D

2014. júl. 16. 21:39
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
a 3000-3500-as fordulat nem számít olyan soknak dízelnél sem, azért az túlzás ogy ezzel kinyírná, 2500-ig érdems elforgatni legalább, hogy ne 1000-re essen vissza fordulat, dízelnek sem jó ha túl alacsony fordulatszmon jár állandóan...
2014. júl. 18. 14:01
 12/17 anonim ***** válasza:
Nem azt írtam hogy kinyírja a 3000-3500-as fordulatszámmal, csak azt, hogy ha nem a legnagyobb sebességfokozatban használja ilyen fordulatszám mellett (tipikusan autópályán, 150-160 körüli tartós tempó persze hogy nem gáz a dízeleknek sem), akkor gyorsabban kopik a motor, mintha ugyanazon sebességnél magasabb fokozatban, alacsonyabb fordulatszám mellett, (csaknem) azonos nyomatéknál hajtaná a gépet. Egy jó karakterisztikájú dízel 2500 körüli fordulatszámnál már leadja a max nyomatékot. Innentől pedig nyilvánvaló, hogy tökfölösleges 3000 fölé pörgetni a dízelt, mert semmivel nem gyorsul jobban, mintha váltanál eggyel magasabb fokozatba. Csak fölöslegesen pörög a motor, ami növeli a fogyasztást a magasabb fordulatszám miatt, ugyanezért nő a hőterhelése, a kopás mértéke, ami viszont csökkenti a motor élettartamát. De ezt tényleg ilyen szájbarágósan kell elmagyarázni? Ha igen, akkor ne vegyél dízelt, neked benzines autó való, ami általában 4000 környékén vagy az felett adja le a max nyomatékot, azt lehet pörgetni meg visíttatni. A dízel nem erre való.
2014. júl. 18. 14:17
 13/17 A kérdező kommentje:

Szoktak dizel autót is tuningolni nem csak a benzinest.

Rengeteg tuning dizel autót láttam már igen szépen gyorsulni. és nekem azért is furcsa hogy "nem szabad pörgetni 2500 felé mert nekem a turbó kb onnan kezd el húzni. Kb 0.6bárt tölt 2500nál. 2700nál húz be az ülésbe 0.8 körül és 3500nál olyan 1.2bár.

2014. júl. 19. 00:51
 14/17 anonim ***** válasza:

"akkor gyorsabban kopik a motor, mintha ugyanazon sebességnél magasabb fokozatban, alacsonyabb fordulatszám mellett, (csaknem) azonos nyomatéknál hajtaná a gépet. Egy jó karakterisztikájú dízel 2500 körüli fordulatszámnál már leadja a max nyomatékot. Innentől pedig nyilvánvaló, hogy tökfölösleges 3000 fölé pörgetni a dízelt, mert semmivel nem gyorsul jobban, mintha váltanál eggyel magasabb fokozatba"

Aaz új dízelek (10 éves és attól fiatalabb) jellemzően már 1500-2000 között produkálja a max nyomatékot, csakhogy nem feltétlen az a legjobb ha itt járatod aálldóan, és a max nyomaték+kis fordulatszám kombinációval állítod elő a teljesítményt a gyorsításhoz, a nagy nyomaték jobban terheli a csapágyakat, hajtókarookat... ELőnyösebb, ha kicsivel magasabb fordulaton pörgeted, így akár kevesebb gázzal, kisebb nyomatékkal jön elő a hasonló teljesítmény... alacsony fordulaton a rázkódás is nagyobb plána ha nagy gázállás mellet nagy nyomaték is van... én meg ezt írtam, de látom nem elég szájbarágosan...

2014. júl. 19. 10:14
 15/17 anonim ***** válasza:
tehát a lényeg, normál használat mellett a motor teljesítőképességéhez képest nagy nyomaték, és nagy fordulatszám egyarán kerülendő, persze bírja ezt is azt is, mert azért rendesen méretezve van, de most az ideális, legkisebb igénybevétellel járó használatról beszélünk...
2014. júl. 19. 10:16
 16/17 anonim ***** válasza:

"de most az ideális, legkisebb igénybevétellel járó használatról beszélünk..."

Így igaz, ezért írtam a kb. 2000-2500 közötti fordulatszámot. Akkor csak egy dologról beszélünk :)

2014. júl. 19. 10:29
 17/17 A kérdező kommentje:

"eljuss A-ból B-be, hosszú időn keresztül, nagy teherrel"

Igen a dizelek elég nagy terhet elbirnak a nyomaték miatt.

Épp ezért úgy gondolom hogy itt nem a forgatástól kopik a motor hanem a nyomatéktól.

Szóval ha nem vonszolok magam után egy megpakolt utánfutót és ha csak én ülök benne? Igy nincs teher és elvileg simán elbirja önmagát. Erre a kérdésre keresem a választ.

Igaz hogy 2000-2500-nál adja le a max teljesitményt de gondolom ezt csak magára a motorra érted. Az enyémnél 2700-nál pörög maxon a turbó. Szóval 2700-nál ha váltok akkor visszaesik megint egy olyan fordulatra ahol a turbó kb 30%-át adja le. Tehát annyira nem felesleges pörgetni.

Tudom ez nem egy versenyautó de néha szórakoztató hogy a dizelek a benzines társukhoz képest mennyivel több vezetési élményt nyújt és mindenkiben meg egy vágy az autókkal kapcsolatban. Van aki szerelgeti, van aki 30-al kocog a luxus autóval és van aki sportosan hajtja a szekeret.

2015. febr. 13. 04:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!