Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért van az hogy a dízel...

Miért van az hogy a dízel autó jobban húz?

Figyelt kérdés

Vezettem két kocsit, az egyik egy 1.2-es 75LE-s benzines volt a másik egy nagyobb autó, 1.9 TDI 116LE. A benzines 105Nm, a dízel közel 300Nm.

Az adatok szerint a gyorsulása (0-100) az 1.9 TDI-nek 13,7, a benzinesnek 14,4

Az érdekelne hogy miért érzi az ember a dízelben azt az ülésbe préselő erőt, holott nem is gyorsul jobban 0-100-ra mint a kisebb benzines, mégis ég és föld különbségnek lehet érezni a két kocsit. Persze nyilván mondjuk 60-120-ig jobban gyorsul a dízel, de én a 0-100-at mondom. Mindkét kocsival próbáltam a benzinesbe semmit nem éreztem csak az órán láttam hogy megy fel a mutató, a dízelnél meg úgy éreztem mint ha egy rakétából lőttek volna ki. Mértük az időt és tényleg alig 1mp-el lassabb volt a kis 1.2-es...

Tudom lehet amatőr kérdés, de én nem értem hogy ez miért van.

2010. jan. 4. 13:50
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
79%
Mert a nevében is benne van, hogy turbó. Amúgy a dízelek alacsonyabbról húznak, már ott leadják a nyomatékot a benzineseket ált. pörgetni kell. Pláne a japán autókat
2010. jan. 4. 13:58
 2/20 anonim ***** válasza:
A nyomaték miatt lehet. Amúgy jót mosolyogtam, amikor az "ülésbe préselő erő"-ről olvastam. Egy 1,9-es TDI ilyet legfeljebb akkor tud, ha szabadesésben közlekedsz vele:)
2010. jan. 4. 14:18
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Szabadesésben pont, hogy semmilyen erőt sem érzel.
2010. jan. 4. 14:22
 4/20 anonim ***** válasza:
9%

14:22

Aztán miért ne éreznék?

Próbáld ki a bungee-jumpingot, talán megváltozik a véleményed. Ha már kimaradt az a fizika óra.

2010. jan. 4. 14:37
 5/20 A kérdező kommentje:
Persze nem azt mondom hogy hátracsúszik az arcom a gyorsulástól, de azért érezhetően jobban húz a TDI. De azért nem értem, mert a benzines is ugyan olyat gyorsul és ha egymás mellől indulnánk akkor végig fej-fej mellett haladna a két autó (talán egy minimális eltéréssel). Ezért nem értem hogy a benzinesben miért nem érezhető ez az érzés...
2010. jan. 4. 14:51
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk azért mert a benzines 75, a dízel meg 116 lóerő?

A PDTDI-ben a T meg a turbó jele, és a PDTDI-k jobban húznak

2010. jan. 4. 14:51
 7/20 anonim ***** válasza:
75%

14:37

Óriási ökörséget beszélsz. Szabadesésben nem érzel erőt...

A bungee jumpingolás közben is csak zuhanást érzel, erőt csak akkor amikor kezd a gumiszalag megfeszülni.

Ha már kimaradt az a fizikaóra:D

Egy BME-s fizikushallgató

2010. jan. 4. 14:57
 8/20 anonim ***** válasza:
74%
Próbáld ki hogy a 2 autót egymás mellet megpadlózva megküldöd a dízel a turbó miatt meg már csak a lökettérfogat miatt is jobban fog menni :D és az az 1 mp nem olyan kevés ám. Amúgy a dízel alacsony fordulaton éri el a nyomatékminimumot amire persze a turbó nem is kicsit rásegít ezért gyorsul jobban, de szerintem ha ugyanolyan kasztniba lenne a 2 motor valószínűleg nem éreznél ekkora különbséget a 2 kocsi gyorsulása közt, mert sok ám abba az érzéki csalódás, de szerintem a dieseles picit nagyobb súlyt mozgott meg mint a benzines de ez már nagyon off :D
2010. jan. 4. 15:01
 9/20 A kérdező kommentje:

15:01 - Köszönöm :)

Hát a nyomaték a dízelnél majdnem a 3×-osa, de azon csodálkoztam hogy gyorsulásba ilyen "kevés" különbség van a két autó közt..

2010. jan. 4. 15:05
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon messze áll egymástól a két autó szerintem nagyon sok szempontból. Sok vitát olvashatsz itt-ott fórumokon vagy akár itt is néha, ahol a vita tárgya hogy a diesel vagy a benzines jobb. Én a diesel mellett vagyok. A dieseleket nem szokták úgy pörgetni, bár felesleges is lenne.

Hasonlítsunk össze két autót, majdnem egyforma motorral: Ford Fiesta 1,3 benzin és 1,4Tdci. 15 másodperc alatt gyorsulnak 0-ról 100-ra. Gyári adat szerint még a benzines 1,5 másodperccel később. Súlyuk is majdnem egyforma, picivel nehezebb a diesel. Na ennél a dieselnél nem beszélek nagy erőkről, de mégis érezni azért valamit ahhoz képest. Ha 50-ig mérnénk addig a benzines gyorsulna jobban. A lóerő is nagyon közel van egymáshoz, viszont a nyomaték a dieselnél a benzines 1,5-szerese.

Visszatérve a Te példádra, valóban az 1,9 Tdi-nél a 300Nm körüli nyomatékot érzed, és a másik autóhoz képest sokkal nehezebb a súlya, és szerintem azt az autót arra tervezték hogy kényelmes legyen, stabil, gazdaságos. Az 1,2-es benzines meg kb. egy alap gép, akinek arra telik megveszi. Egy emelkedőn is próbáld csak ki a kettőt, ott mi lesz a különbség közöttük:)

2010. jan. 4. 16:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!