Összefolyik a víz az olajjal, mitől lehet?
Egy 1994es központi injektoros 1.3 Skoda Favorit meg lett főzve, gátrepedéses lett a hengerfej.
Szereztem egy másikat, le lett síkolva, szelepek leszabályozva, szelepülék megmarva, stb. Szépen össze is raktam, erre a víz továbbra is bejut az olajba, de most már sokkal gyorsabban.
Vissza leszedtem a hengerfejet, a tömítésnek semmi baja, új tömítéssel visszaraktam, majd mértem komplressziót is, szinte egyforma 12Bar minden hengerben. A motor szépen, egyenletesen jár benzinnel és gázzal is. De a 10perc járatás után 1 liter víz is elfolyik az olajba, de hol? Van ötlet?
Ma levettük a hengerfejet, nem látható rajta semmi probléma. Tömítés is rendben.
Ha a hüvely mozdult volna el (amit nem piszkáltunk) és mondjuk alámegy egy kis porszem, akkor elvileg a síkból kijebb állna a hüvely, nem? De máshol még hol folyhat össze? Érdekes, a vízjáratok most tele vannak de nem tűnik el belőle a víz, amikor meg össze volt rakva, pár perc után fél-egy liter belement az olajba.
(Még annyi különbséget vettem most észre, hogy az új hengerfejen kettővel több vízjárat van, ami a régin nem volt és a tömítésen sincs neki hely, de gondolom attól még nem folyik az olajba, más minden passzol)
Kéne valami ötlet, mert nem tudom, merre menjek tovább...
Valamennyire ki kell álljanak a hüvelyek a henger síkjából, pár századra, vagy csak 1 tized, ezt nem tudom. Persze hogy mindig kell hengerfejtömítést cserélni, az nyomja össze a hüvelyeket alul a hézagolásnál.
Ha stimmelnek a furatok, lehet hajszálrepedés valahol, ezt csak megnyomatással lehet megállapítani, mondjuk én petróleumot szoktam folyatni a vízjáratba, meg a szelepekhez, ha nem folyik el, akkor jó. De ez sem 100%-os teszt.
Lényegesen nehezebb helyzetben vagy az ilyen motorokkal, mint a hagyományosokkal, kezdésnek tényleg nagyon belenyúltál.
Ez sajnos nem egy pl hagyományos, Opel, VW motor, amiről lekapod a hengerfejet, majd visszaraksz rá pár perc múlva. De tömítést mindegyiknél kötelező cserélni.
Azt gondoltam, hogy mivel gyorsan ment bele a víz az olajba, talán észre fogjuk venni, hogy valahol szivárog. De nem.
A víz rendszere csak pici nyomás alatt van, ha megmelegedett ezért még hidegen is kéne talán csöpögnie.
Örömmel jelentem, megvan a hiba! :)
A hengerfej termosztáttal való csatlakozási pontját parafadugóval eltömítettük, majd feltöltöttük vízzel a hengerfejet a furatokon keresztül, és bizony csordogált belőle. A himbatengelyt levéve jól látható 3 fagydugó a hengerfejen, a középsőn folyt be a víz, a széle elkorrodált.
Na, akkor jó hír ez. :)
Még jó, hogy csak a hengerfejjel volt a hiba, azt könnyebb átnézni.
Nekem is volt fagydugóbajom, 3 volt elrohadva, meg a blokk belül nagyon rozsdás volt a vízjáratban.
Csak jó fagydugót rakj bele, vannak abból is pár mm-el nagyobbak, kisebbek, nekem valami észlény sziloplaszttal ragasztott bele egy kisebbet.
Sosem értettem azokat, akik sima vizet öntöttek a hűtőrendszerbe. Biztos folyt nekik valahol, de lusták voltak átnézni, hol, inkább töltögettek utána vizet.
Igen, az észlény autószerelők miatt inkább én állok neki megcsinálni, ha gond van. Érdeklődök, utána nézek és megcsinálom. Elegem lett, néhány év alatt már vagy 6-7 műhelyt megjártam, van mikor sikerül nekik de általában mindig elbasznak valamit (amit persze nem mondanak meg), eltörik a patenteket, csatlakozókat, fogalmuk sincs, mit hogy kell szétszedni, megnézni meg nincs idő. Csak tudnám, mire kérik el a több ezer forintos óradíjakat. Meg az alkatrészen mégegyszer annyit, azért imádnak cserélgetni :)).
A régi HF tömítéssel raktam össze, jár is, egyelőre jónak tűnik. Ha esetleg gond lesz a tömítéssal, már fél óra alatt kicserélem :).
Van egy esztergályos ismerősöm, jó szakember és töredék árba dolgozik, mint amit a szerelők számolnának fel. Ő adott ma egy alu fagydugót, amit még pont skodához csinált valakinek, csak 1db megmaradt. :) Mákom volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!