Volt egy balesetem, rendorsegi ugy lett belole. Mit mondjak, hogy jarok jobban?
Beideztek meghallgatasra az illetekes budapesti kerulet rendorfokapitanysagara. A tortenet roviden a kovetkezo: havas uton kicsusztam es egy fanak csapodtam. Mas auto nem volt erintett a balesetben. Az a vad ellenem, hogy nem az utviszonyoknak megfeleloen kozlekedtem. Ezt en vitatom.
Az igazsag az, hogy az utviszonyoknak megfeleloen kozlekedtem, de egyreszt nagyon rutintalan voltam (par hetet vezettem a baleset elott, havas-jeges uton a baleset napjan eloszor), masreszt pedig hatul nyari gumi volt (az auto hatulja csuszott ki a kanyarban).
Mit mondjak a rendorsegen, hogy jarok jobban? Ha csak annyit mondok hogy igen, picit gyorsan mentem es ennyiben hagyom, vagy ha a rutin hianyara es a nyari gumira hivatkozok? Ugy tudom peldaul hogy itthon a hatalyos torvenyek szerint nem kotelezo a teli gumi.
Elore is kosznom a valaszokat.
nem kötelező, de baleseted volt a nyári gumi miatt, így már gond
nem kell cifrázni, megmondod, hogy igyekeztél megfelelően közlekedni, de sajnos még nem volt elég rutinod a havas úton
Márpedig akkor nem megfelelö sebességgel mentél, ha megcsúszott az autód.
Ha valakinek nincs kellö rutinja, akkor az ö esetében "az útviszonyoknak megfelelö sebesség" jóval kevesebb, mint egy gyakorlott vezetönél, ezen kivül ugyanez érvényes a nyári gumira is, ilyenkor is kisebb sebesség a megfelelö csúszós útviszonyok között.
(Az útviszonyoknak megfelelö közlekedés NEM azt jelenti, hogy a megengedett maximumot nem lépheted túl!!!)
A legokosabb, ha nem kezdesz magyarázkodni, hanem beismered a dolgot ÚGY, ahogy volt.
Azt nem értem, hogy lehetett ebből rendőrségi ügyed...
Én 1x még friss jogsival egy faluban kanyarodtam be egy szűk kereszteződésben ugyanúgy ahogyan száraz úton (2-be 20 km/h-val) csak hogy épp havas latyakos út volt és az 1. 2 kerék megcsúszott, kormányozhatatlan lett. Szerencse be tudtam fékezni és így nem lett baj, de egy néni látta de még sem lett semmi baj, kilükferceltem és azóta havas úton 1-be vissza teszem a váltót és kész.
Am. kérdésedre a válasz, hogy ahogyan előttem írták nem az útviszonyoknak illetve az autód műszaki állapotának megfelelően közlekedtél így bizony szabálysértést követtél el, melyért valószínűleg pénzbírságot kapsz. Hazudni ne akarj, mert a hatóság félre vezetése súlyosbító tényező.
De igen, ez enyém volt. Én sem nagyon értem, senkiben nem tettem kárt, csak saját magamban és a saját autómban. A fának a kérgét csak nem akarják velem kifizettetni.
Egyébként pedig lassan mentem, csak szerintem az volt a baj hogy nem folyamatosan kanyarodtam rá az ívre hanem egyszer csak hirtelen túl nagyon rántottam a kormányon, és kicsúszott a hátulja. Na mindegy, elmondom majd szerintem hogy volt aztán eldöntik mi lesz.
De a rendőröket minek hívtátok ki,ha végül is csak te csúsztál le az útról.Ilyen esetbe minek kellet kihívni a rendőrséget?
Egyszerűen csak egy rokonnak ismerősnek kelet volna szólnod hogy húzzák ki az autót és kész,semmilyen ciriburi nem lett volna,ha nem vonjátok be a rendőrséget.
Nem én hívtam ki őket, meglepő módon maguktól bukkantak fel. A baleset után 1 perccel kb. már ott voltak, megálltak egy csomóan segíteni, lehet hogy közülük hívta ki valaki őket, de lehet hogy csak látták hogy sokan állnak az úton és odajöttek a szagra.
De jó hogy jöttek egyébként mert ők győztek meg hogy hívjunk mentőt, magamtól nem hívtam volna és mint később a kórházban kiderült nagyon kellett.
Ha megcsúsztál akkor viszont nem az útviszonyoknak megfelelően vezettél. A jog szerint akkor vezetsz úgy, ha meg tudsz állni - hirtelen akadály esetén is - de te megcsúsztál és fának mentél
Ezen sajnos nincs mit vitatni. Annyira rossz a jog, hogy azt mondja, ha annyira csúszik az út akkor el se indulj.
Olyat még véletlenül se mondj, hogy toltad, nem volt más a kocsiban, mert akkor más miatt kapsz. Akkor azt fogják mondani, hogy - hiába nem volt ott senki - veszélyeztethettél volna bárkit, hiszen elindult egy kocsi miattad. Másnem valami rögzítésbe stb. belekötnének.
Csak azt nem értem, hogy ebből miért lett ügy.
A legegyszerűbb ha azt mondod, hogy csak nagyon lassan mentél, a tőled telhető maximális körültekintéssel vezettél. Tudtad, hogy csúszik az út, ezért nagyon figyeltél, dehát csak megcsúszott a kocsi. Nem hiszem, hogy ezért bármi büntetést is kapnál. Ha kapsz is fel kell lebbezni enyhítésért, úgyis megkapod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!