Magyarországon miért nincs elterjedve az automata váltó?
Egész Európában nincs nagyon elterjedve. Vagyis viszonylag kevés automata váltós kocsi van.
Az USA-ban meg nem tudsz eladni olyan autót, ami nem automata váltós.
Hát ez van. Ahány földrész, annyi szokás :-D
Van egy teóriám. Amerikában ügyebár nem nagyon foglalkoztak a környezettudatossággal, a benzin meg nagyon olcsó volt, és szinte mindenki tudott autót venni. Így mivel sokan szerettek volna autózni, és a manuálisat meg nehéz megtanítani, el tudom képzelni hogy tényleg erre volt igény, hogy az autóba csak beüljenek és menjenek.
Itt Kelet-Európában pedig azért nem terjedt el, mert fényévekkel egyszerűbb volt gyártani egy 4-5 sebességes manuális váltót, és amúgy sem tehette meg sok ember hogy autót vegyen, hát még hogy fizesse a többletköltséget amit a régi hidrós autómata okozott.
Plusz erre még adalék, hogy Amerikában a nagy V8-as motoros autóknak nem volt nehézség eltekerni a hidrós váltót, és még gyorsítani is az autót megfelelően.
Ellenben itt nálunk már a két literes motor is nagynak számított, de még azt is jelentősen visszafogná egy automata.
Mert nincs rá akkora igény. Mivel nincs igény, keveset hoznak ide.
Hogy miért nincs igény? Passz. Én néha elkocsikázok az ilyen dolgokkal (tempomat, automata váltó), de ilyen autót nem akarok a mindennapjaimban. Legyen manuális, én irányítsak.
Hogy a többi autós miért nem igényli? Nem tudok a nevükben nyilatkozni. Egyébként úgy látom, hogy fokozatosan terjed, de vannak begyepesedettek (mint én) akik szeretik a manuálisat.
Viszont egyre több embertöl hallom, hogy kipróbálták az autómatát és bejön nekik.
Picit másabbak ám a régi autómaták mint az elektronikusan vezérelt modern típusok :D
Egy modern automata már jobb mint a manuális, főleg ha szoftvert is sikerül hozzá belőni úgy. Gyorsabban vált, egyenletesebben gyorsít, nem ránt...
Régebben meg tudod mivel vezérelték a váltást? Azzal az automataváltó folyadékkal, ami magát a forgatónyomatékot átviszi a hidrodinamikus nyomatékváltóban... Gondolhatod mennyire váltott úgy ahogy az ember váltana. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!