Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Baloldalon párhuzamosan a...

Baloldalon párhuzamosan a szegéllyel lehet-e parkolni?

Figyelt kérdés
7 hónapja van jogosítványom és a városban ahol vizsgáztam nem volt lehetőség út mellett baloldalon párhuzamosan parkolni ezért nem is tanították, viszont sajnos azóta a kötelességeim egy másik, megyei jogú városban követelik meg, hogy vezessek, ahol sok a fizetős parkoló és ezen parkolóknál mind2 oldalon van parkoló tábla és sokszor csak a baloldalon van hely. Nagy nehezen sikerült rájönnöm, hogy baloldalon hogyan kell parkolni, de egy ismerősöm mondta, hogy baloldalon szabálytalan a párhuzamos parkolás. Ha viszont egy fizetős utcáról van szó ahol mind2 oldalon van tábla melyen feltüntetik a fizetés módját és én rendesen ki is fizetem a parkolás árát illetve nem kapubejáró elé állok attól az a parkolás még szabálytalan mert a baloldalon parkoltam? Nem szeretném, ha 1x a kocsim a lopó autó áldozata lenne :/

2014. febr. 23. 14:25
 1/9 egySanyi ***** válasza:
100%
Egyirányú úton szabad mindkét oldalon parkolni egyéb esetben csak jobb oldalon.
2014. febr. 23. 14:28
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Meg fognak büntetni. Egy ideje már a rendőrök és a Közterület-Felügyelők utaznak a menetirány szerinti bal oldalon parkolókra. Bal oldalon csak egyirányú utcában parkolhatsz, ha melletted marad még egy forgalmi sávnyi (3m) a jobb oldalon parkoló autóig.

Kétirányú utcában (bénázás, feltartja a forgalmat) Y-al meg kell fordulni, és így beállni az akkor már "jobboldalivá" vált parkolóhelyre.

Nem rég lettem könnyebb 10 000 Forinttal egy ilyen baloldali párhuzamos beállás miatt.

Ez van, nekik a bírság-tömböt "el kell adni" nap végére, ha mindenki szabályosan parkolna, akkor a póráz nélküli kutyasétáltatóknak osztanák ki...

2014. febr. 23. 14:31
 3/9 kata kata ***** válasza:
Menetiránnyal szemben, NEM!
2014. febr. 23. 17:41
 4/9 anonim ***** válasza:
Csak egyirányú utcában lehet
2014. febr. 24. 11:59
 5/9 anonim ***** válasza:

egyirányú utcában csak akkor szabad a bal oldalon parkolni, ha ezt külön tábla jelzi (általában a jobb oldalra kitesznek egy megállást/várakozást tiltó táblát, bal oldalra egy kék Parkolóhely táblát, pl.: Baross utca Debrecenben)

egyébiránt mindig a jobb oldalon szabad megállnod, még akkor is ha kétsávos egyirányú utcákban sorra állnak a bal szegélyhez szabálytalanul

viszont az fontos, hogy az autód jobb ajtaja a szemközti (jobb) szegélytől 5,5 méter távolságban kell hogy legyen

ha bármi kérdésed van, írj üzenetet nyugodtan, és segítek:)

2014. febr. 24. 19:47
 6/9 A kérdező kommentje:
Nálunk a 2 irányú utcákban sőt a főutakon is állnak a baloldalon, ráadásul a fizetős övezetben mind2 oldalon van tábla mely utasítást ad a parkolójegy megvételére, ezért gondoltam, hogy szabad, de ezek szerint nem és sok autós nem tartja be a szabályokat.
2014. febr. 24. 20:04
 7/9 anonim ***** válasza:

"Nálunk a 2 irányú utcákban sőt a főutakon is állnak a baloldalon, ráadásul a fizetős övezetben mind2 oldalon van tábla mely utasítást ad a parkolójegy megvételére, ezért gondoltam, hogy szabad, de ezek szerint nem és sok autós nem tartja be a szabályokat."

ha kétirányú, akkor nincs jobb és bal oldal, neki te vagy a bal, neked meg ő :D

csak akkor szabálytalan a bal oldalon állniuk, ha egyirányú utcában vagy, és külön tábla nem jogosítja őket fel rá

2014. febr. 24. 20:35
 8/9 egySanyi ***** válasza:

"ha kétirányú, akkor nincs jobb és bal oldal, neki te vagy a bal, neked meg ő :D

csak akkor szabálytalan a bal oldalon állniuk, ha egyirányú utcában vagy, és külön tábla nem jogosítja őket fel rá"

Érdekes és egyben nem is igaz. Kétirányúnál is van jobb és bal oldal és ott is szabálytalan a bal oldalon állni menetiránnyal szemben. PL kétirányú út, megyek jobb oldalon átlépem a felezőt, lehúzódok bal oldalon az úttest szélére, parkolok rendesen a többi parkoló autó között csak a menetiránnyal szemben és ez így szabálytalan.

Csak egyirányú utcában szabad bal oldalon parkolni, ha tábla nem tiltja és a forgalomnak is megfelelő hely áll rendelkezésre.

2014. febr. 25. 18:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Sanyi, épp ezt akartam írni csak nem tudtam megfogalmazni. Ez így érthető már :)
2014. febr. 25. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!