Utazósebesség? Ha egy autónak 120 km/h van legfölül a sebességmérőn, akkor az a tempó kényelmes neki?
Ja, hogy a legfölül alatt nem a sebesség legfölső részét érted, hanem fizikailag a mutató vége akkor áll a legmagasabban?!
Kicsit két értelmű a kérdés...
Én még nem vettem észre hogy ennek lenne bármi jelentősége is. Pedig a munkahelyemen is vezettem már nem egy-két céges kocsit.
Ha szimmetrikus a skála, akkor ez pont a skála közepe. Tehát olyan 100-120 körül lehet a legtöbb autónál.
De sok esetben ugyan olyan típusú autókba raknak kis 1.4-es szívó benzines motort, meg 2.0-s turbó benzinest is. Nem hiszem hogy emiatt külön skálát gyártanának a gyárban. De nyilván a két motor paraméterei nagyban eltérnek, és nem ugyan ott lesz a még "kényelmes neki" mutatóállás.
Most nem tudom hülyeséget írok-e, de én a helyedben megnézném a könyvében, hogy hanyas fordulaton van a legnagyobb nyomaték. Én ezt venném alapul. Mert ugye annak veszed hasznát.
Attól is függ, hogy 1.4-es-e vagy 1.6-os vagy diesel.
Előző! Végiggondoltam, amit írtál, de nekem ebben valami sántít:
Nekem dízel 1.7-es Opelom van, ami 101 lóerőt tud és maximálisan 240Nm nyomatékot 2300-as fordulaton.
A 2300-as fordulathoz kb 110km/h-s sebesség tartozik.
Ugyan ezt az autót gyártották 1.4-es szívó benzines motorral, ami 90 lóerős és 125Nm-t tud 4000-es fordulaton. Ezen a fordulaton kerek 130km/h-val megy.
Tehát ezek szerint ugyan olyan kaszninál a valamivel gyengébb teljesítményű és jóval nyomatékszegényebb autó nagyobb sebességen érzi jól magát, mint az erősebb, majdnem kétszer olyan nyomatékos motorú?! Ez nem ellentmondás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!