Ti mernétek még 90 évesen autót vezetni?
Egészségügyi állapottól függően igen. Vannak pl 80 fölötti szellemileg és fizikailag is teljesen fitt emberek. A volt egyetemi témavezetőm is már bőven 80 fölött van, és teljesen aktív. Olyan memóriája van hogy hihetetlen! Kutat, sorra írja a publikációkat és járja a világot Amerikától Japánig. Én 31 évesen lehet hogy nem bírnám azt a tempót, amit ő csinál.
Persze nyilván sajnos ez a ritkábbik eset.
Nem egyszerű a kérdés, mert a belátóképesség függvénye. Ha teljes szellemi és testi frissességnek örvendek, reflexeim jók, akkor 110 évesen is. De 30-as éveimben sem biztos, hogy vezetni akarnék, ha tudom, nem vagyok képes rá.
Olyan ez, mint az ittas vezetés. Akik részegen ülnek kocsiba, azok közül is sokan azt mondják, hogy nem szabad, veszélyes, s hogy ő soha. Aztán mégis megteszi, mert nem tudja mit cselekszik.
Apám nem vezet 60 éve. De látom, hogy a házi munkában messze a képességei fölött ügyködik. Nekem van kocsim, de azt nem is akarja vezetni. Abban nem vagyok biztos, hogy ha folyamatosan lett volna jogosítványa, s rendszeresen vezetett volna, észre venné-e magán, hogy már veszélyes.
"volt egyetemi témavezetőm is már bőven 80 fölött van, és teljesen aktív"
De életében nem is végzet fizikai munkát!
A fizikai munkát végzők emberek 90 százaléka 60 éves korára már lerokkan,mert hajtja az ember magát reggeltől estig! És azért naponta betoncipelés vagy akik az erdőn is melóznak,bányászok stb munkás emberek nem csak egy irodában vagy osztályteremben töltötték az életüket!Így a munkás emberek nem igen vezetnek már 90 évesen semmit mert jó ha a 70 évet megélik! Ha nem dolgozott nem is csodálom ,hogy 90 évesen még olyan állapotban van mintegy 60 éves aki ki gürcölte 40 év alatt a lelkét is!Személy szerint én már 65 év felet már lekorlátoznám a jogosítvány használatát is ,hogy csak a lakhelyén használhatja! Nem egy szódás szemüveggel rendelkező öreg tanár urat vagy doktorbácsit láttam már apályán is úgy ,hogy a tötymörészése közben még szegény kormánykereket is megfojtotta annyira kapaszkodott a kormányba!Látni sok ilyen idős emberen hogy stresszel ,fél vezetni!
Ezzel nincs is baj mert mindenki megöregszik,de az olyan tevékenységeket amit már ,a kor előre haladása miatt nem tud megfelelően csinálni az ember az ilyesmit nem lenne szabad engedni ,mert súlyos balesetek is történhetnek emiatt!!
Egyébként a kérdésre válaszolva én ha meg is élem a90 éves kort nem igen mernék már vezetni!ugyanis öreg korban már lassabb az ember reakció ideje,elbóbiskol,hamarabb fárad stb! És akármilyen fitt is legyen egy 90 éves az idő vasfogai így is úgy is hat az ember testére!Ez a dolgok rendje!
45%-os!
Nem dolgozott bányában, ez igaz.
De hidd el, napi 10-12 órát monitor előtt ülni, laborban dolgozni, kutatni, cikkeket írni, publikálni, rendszeresen előadásokat tartani több nyelven szerte a világban, folyamatosan úton lenni, stb. is lehet bőven olyan fárasztó és stresszes, mint betont hordani.
Az sem jellemző szerintem, hogy az irodai dolgozók mind 90-100 évig élnek. Sőt!
Hidd el, nem csak a nehéz fizikai munka mehet az ember egészségének a rovására. A vezetéshez pedig elsősorban nem is fizikai erőnlét kell, hanem annál inkább szellemi.
Szegény tanárok o o Majd megsajnálom őket ha lesz időm!
Utolsó szerinted egy munkás embernek nem stresszesek a napjai,hidd el jobban mint egy egyetemi tanárnak vagy orvosnak,vagy annak aki egész nap a monitort bámulja! Ugyan is a mellett,hogy a munkások többsége 60 éves korára lerokkan amíg ezt el nem éri! Folyton aggódhat azon, hogy lesz e munkája,kifizetik e,ki fogja e tudni fizetni a rezsit,etetni a gyereket!Bányászoknál rá szakad a bánya,építkezéseknél is sok baleset előfordulhat és szerintem ezek a munkák jóval stresszesebbek az állandó veszély források miatt! Nem olyanok mint egy monitort bámuló ember munkája ! Szóval azt ne mesélje már be senki, hogy egy monitort bámuló magas fizetéssel rendelkező embereknek stresszes az életük .Mire stresszelnek mikor nem csinálnak semmit ami veszélyeztetné az életüket meg minimum 3X annyit keresnek mint egy melós és nem kell aggódniuk,hogy holnap miből megyek a boltba,miből fizetem a rezsit miből veszek tüzelőt mert a szegényebb emberek minimálbérből élnek és az nem nagy összeg! Ezzel szemben az egyetemi tanároknak proffoknak se cserép nem esik a fejére,nem is ázik fázik nem gürizik meg a pénzért,nem aggódik azért hogy miből menjen a boltba,miből fizesse a számlákat! Ez most olyan hogy szegény politikusokat is sajnáljuk mert stresszes az életük ugyan már!
Hidd el egy munkás ember 60 éves korára szellemileg és fizikailag is jobban leépül mert egy irodai munkát végző ,professzornak nincs min paráznia és épp ezért is van még 100 évesen is toppon szellemileg mert soha semmiért nem kellet úgy isten igazából aggódnia!A melós ember meg élete végéig aggódik és szinte a nap 24 órájába jár az agya ,hogy hogyan éljen túl!Amúgy az is bosszantó az egészbe ,hogy a fizikai munkát végző emberek nincsenek megfizetve .Ezzel szemben egy egyetemi tanár 3X-sát keresi annak amit egy melós 12 órában gürizik,na eben a bérezési rendszerben hol az igazság,ugyan is pont azok az emberek nincsenek megfizetve akik termelő munkát végeznek vagyis hasznot hoznak az országnak!
Szóval bocsi de nem tudom sajnálni a tanárokat,rendőröket,politikusokat,színészeket,zenészeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!