Mivel mossam az autómat és mennyi ideig? Milyen szereket használjak hozzá?
általában nagynyomású mosóval, ami melegíti is a csapvizet. Magamnak otthon vegyszert nem használok.
félévente benzikút/autómosó. (télen, ha sokat sóztak, akkor esetleg még egy, max kettő alkalommal)
MELEGVIZES MAGASNYOMÁSUVAL? uhh!!! ahol dolgozok ott van ilyen és 800 ezer volt!!!!! jó ez mondjuk profi!
évi 1-2 alkalom én 23 hetente takaritom meg mosom!!!
Nem feltétlenül van szükség melegíteni is képes mosóra.
Nekem sima hidegvizer Kärcherem van. Ezek 15ezertől már kaphatóak, ami szerintem ideális ár/teljesítmény viszony, azok 30-40eFt-osak.
Én Simoniz gyártmányú ápolószereket használok. Nekem beváltak, pedig nagyon finnyás vagyok az autóm ápolására.
Ezen kívül meg vettem a Nerta-tól [link] folyékony viaszt és egy szilikonos lehúzót.
A mosás menete, amit tökélyre fejlesztettem (már gondolkodtam, hogy autókozmetikát kellene nyitnom):
A Kärchere van egy permetező fokozat, ezzel bevizezem a kocsit.
Egy vödör kézmeleg vízbe töltök egy kupak Simoniz összerázós kétkomponenses autósampont.
A Kärcher pisztolyát beállítom nagynyomású mosásra és az autó egész felületét "átborotválom" vele. Vigyázz! A gumiabroncs és szelep minimum 30cm távolságból, mert károsodhat.
Ha a darabos kosz lejött a kocsiról, jöhet a samponos víz, finom, nagy szivaccsal és áttörlöd vele a kocsit. (akár a feláztató vízhez is tehetsz sampont, az én mosóm fel is tudja szívni)
Ha ez kész, nagy nyomással öblítsd le.
Kicsi permetezővel szórd be a kocsi felületét a Nerta-féle viasszal.
Pár perc múlva megint mosd át a nagynyomásúval úgy, hogy jól szétvigye a kasztnin a viaszt. Ez a viasz jól elegyedik a vízzel.
Ha már nem habzik és tiszta a kocsi, a szilikonos lehúzóval fentről lefelé húzd le a vizet. Ez olyan, mint az ablaktörlőlapát, csak puhább és nagyobb.
Ha jól csinálod, a kocsid felülete gyönyörű lesz és abszolút nem vízkő-pöttyösen szárad meg. Ha marad pár csepp víz, azt mikroszálas törlőruhával le tudod törölni. Ez jobb, mint a szarvasbőr. Belül pedig alkalmazz szilikonmentes(!) műszerfal-, műanyag-, és bőrápolókat.
A fenti technológia a profi autókozmetikák és mosók technikája, ez annyiszor csinálhatod, ahányszor koszos a kocsid. Én van, hogy naponta, mert fekete autóm van.
Kb félévente érdemes keményviasszal átwaxolni. Ebben van színfelújító fajta és színtelen is. Ez olyan kicsit a fényezésnek, mint a cipőnek a cipőkrém :-)
És pár évente, ha már kezd mattulni, érdemes políroz(tat)ni az autót. Ez az eljárás kicsit vékonyítja a festéket, tehát nem lehet gyakran. Akkor kell már, ha a karcokat a keményviasz nem tűnteti el.
Még annyit, hogy hidegben kicsit langyos vizet szoktam bekötni a Kärcherbe (max 40Cfokot kibír), így nem kell melegítőképesség, mert azok nagyon drágák, házi mosásra olyan, mint megvenni egy toronydarut a családi ház építéséhez :-) De ha jó a samponod és alaposan öblítesz, akkor a hideg víz minden körölmények között jó.
üdvözöl egy nagyon háklis hobbiautós :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!