Én is pont ugyanebben a dilemmában voltam még januárban,mikor autóvásárlásra adtam a fejem.Alapjában véve nem vagyok egy autofan,korábban motoroztam,de a munka miatt váltanom kellett.Megnéztem 3 Astrát és 2 Golfot.A családban már volt egy VW Touran 1,6 benzinnel,a padlólemez,motor,váltó stb.megegyezik a golféval,így hát néminemű viszonyítási alapom megvolt.Sokak szerint az Astra motortéren jobb.Az Astra H első generációs motorja 3 le-vel és 3 Nm-el ad le többet,igaz hogy ez már 16 szelepes,szemben a golf 8 szelepével,tehát jobban forgatható.A ecotec twinport marketing maszlag pedig az astra tulajok szerint fogyasztásban messze nem állja meg a helyét.A fiatalabb kiadásokban(ha jól emlékszem 2008-tól) fellelhető 116 lóerős változó szelepvezérléses szívómotorral viszont már versenybe sem kelhet a golf.Mondom mindezt úgy,hogy végül a golfot választottam.Ebből is levonható,hogy nem vagyok egy elfogult VW fan.Persze golfból is akad néhány 116 lovas,nevezetesen az 1,6os FSI,de az sajnos ritka mint a fehér holló és használtan is jelentős,minimum 10%-os felára van.Tehát összességében a motor miatt megérné az Astrát választani,de csak 2008tól,mert lényegi különbségek csak ettől az évjárattól adódnak.Viszont ALAPfelszereltségben a Golf messze veri az Astrát.Golf Trendline:10 légzsák,ABS,ASR,dupla digit klíma,elektromosan állítható és fűthető külső tükrök,ködlámpák,4 elektromos ablak,állítható kormány,vízhőfokmérő(ez nagyon hiányzik az astrából,ezért is említem meg külön,holott már réges rég alapnak kéne lennie minden autóban).Nekem még ezen felül egy fedélzeti számítógépem van,ami a fogyasztás mérésére nagyon hasznos tud lenni.Astra essentia:4 légzsák,ABS,2 elektromos ablak,ködlámpa,állítható kormány,manuális klíma,elektromosan állítható külső tükrök.Viszont sokban megtalálható a multi kormány,ami a golfnál még talán a highline-ban sem.Fogyasztás terén csak a golfról tudok nyilatkozni.4 személlyel,klímával,fullra pakolt csomagtartóval jártam ki Ausztriába vele 6,3-as átlaggal országúton 100-120as tempóval.De ha egyedül megyek és nem sietek(90-100)6 liter alá megy,városban természetesen feljebb kúszik,akár 8-10 liter is lehet.A számomra egyik legjobban tetsző dolog az autóban a váltója,nagyon pontos,precíz,komoly autó érzetét adja.Itt alkalmazta először a VW a ellensúlyos váltókarmechanikát,szinte beugrik a kívánt fokozatba.A belső anyagok minőségiek,az Astráétól jobban tetszik.Viszont sok helyen elkezd lemállani a gumis bevonat,ez tipikus VW jelenség.A fékek brutál erősek,ugye vákuumos rásegítővel rendelkeznek,még sosem kellett padlóig taposnom.Összességében egy kategória a két autó,a golf valamivel drágább és jobban tartja az árát(kvázi jobb befektetés),ellenben az astra fapadosságát az ára viszonozza.