50Kw de papíron 25Kw. Működhet?
Ha a rendőr - aki a közhiedelemmel ellentétben nem hülye - elküld műszaki felülvizsgálatra, akkor kiderül.
És akkor jön az okirathamisítás, jogosulatlan gépjárművezetés, biztosítási csalás, ki tudja még mi - és próbálhatod bebizonyítani, hogy te jóhiszeműen jártál el és nem tudtad, hogy a motorod kétszer olyan erős, mint ami a papíron van.
Volt olyan eset, hogy dombnak felfelé mentem autóval, lakott területen belül, csaknem 60-as tempóval (^^). Erre jött mögöttem egy kis robogós egy darabig, aztán húzott egy kövéret, és úgy megelőzött, hogy annyit se lett volna időm kimondani, hogy fapapucs. Természetesen rendszám nélküli. Nyilván nem 50 ccm-es volt (ami a max határ rendszám nélküliek esetében), mert az 60-as tempóról képtelen lett volna így megindulni dombnak felfelé.
Ezt csak a példa kedvéért, analógiaként írtam le: ha ezt ez rendőr előtt, mögött csinálja, akkor az már elég gyanús, és bőven elég alap arra, hogy a rendőr megállítsa, és jobban utánanézzen a motor teljesítményének, köbcentijének. Elküldheti a műszaki központba felülvizsgálatra, és ha kiderül, hogy tényleg nem fér bele a névleges kategóriájába, akkor simán rádverhetik a #2-es által említett tételeket.
Szóval ha felmégy vele autópályára, és 170-nel döngetsz rajta pl. az érdi lejtőn felfelé, akkor nem csak gyorshajtásért, de nem megfelelő kategóriáért is lekapcsolhatnak, felülvizsgálatra küldhetik a motort. Egyébként még hangja vagy kinézete alapján is gyanús lehet a rendőrnek, bár ezekért ritkán szoktak megállítani, főleg ha tényleg nem bőgeted, durrogtatod, ordíttatod a motort. Mindenesetre imádkozhatsz, hogy ne egy motorbu2i rendőrt fogj ki :)
Az okirathamisítás tényálladéka nem áll meg, nyugodtan adhatod a becsapott ártatlant.
Az őskorban nekem is volt egy moto guzzim, gyárilag 27kW-s, de az eredetiségvizsgálatnál megállapították, hogy hatósági elírás történt, a teljesítmény helyesen: 25kW, és az ocsmányirodában simán beleírták a forgalmiba, nem firtatta azt egy igazoltató rendőr sem, talán még a mostani gazdájánál is úgy van kitöltve. :) De mondjuk azért 2kW-t lehazudni meg 25kW-t lehazudni lehet, hogy más megítélés alá esik rendőrileg... kisebb dolgok fölött a legtöbb rendőr hajlamos szemet húnyni, de azt azért nem szeretik, ha *teljesen* hülyének nézik őket, és meglehet, hogy ha a teljesítménybe nem is tudnak belekötni, akkor majd leleltározzák neked az izzókészletet vagy megnézik a sebkötöző doboz lejárati idejét, és majd azért büntetnek meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!