Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Néha jól veszi a fokozatot...

Néha jól veszi a fokozatot néha nem?

Figyelt kérdés
Főleg reggel,vagy parkolóba amikor indulnák sokszor nem tudom betenni 1-esbe vagy hátramenetbe.Néha 1-2 percet kell szórakoznom vele.Ha már elindulok szépen könnyedén mennek a fokozatok.Mi lehet a hiba?
2013. okt. 3. 19:17
 1/10 anonim ***** válasza:
Tudni kellene milyen autó, milyen váltó, életkora, kb futás és hogy mikor volt váltóolaj cserélve benne utoljára :D
2013. okt. 3. 19:22
 2/10 A kérdező kommentje:
Volvo s60 2,4 benzin 2002-es.220000km.1 hónapja volt cserélve a váltóolaj.Gondoltam segit a csere de semmi változás.
2013. okt. 3. 19:28
 3/10 anonim ***** válasza:

Az első elindulás előtt a váltó alján van az olaj, mert oda folyt le. A tengelyeken, fogaskerekeken, kapcsolóvillákon csak annyi van, amennyi rájuk tapadt. Ráadásul ilyen hidegben az olaj viszkozitása jól megnő, nem folyik olyan jól, mint melegen. Ha kicsit öreg a váltó és itt-ott már meg vannak gyötörve a felületek (bemaródások, kopások, berágódások vannak rajtuk), akkor eleinte nehéz kapcsolni a fokozatokat, mert a fémfelületek majdnem szárazon futnak és ilyenkor a mozgást erősen akadályozzák a fent említett hibák.

De miután kicsit megforgattad a váltót, a fogaskerekek felverik az olajat (erre szokták azt mondani, hogy az olaj feltörése), mindenütt jó lesz a kenés, simán fut minden.

Én ezt úgy szoktam áthidalni, hogy miután kinyomott kuplunggal beindítottam az autót, üresben felengedem a kuplungot, ettől elkezd forogni a váltó, minden rendeződik. De ha régi a kenőanyag, akkor lehet, hogy érdemes lenne lecserélni. Az elöregedett olaj nem hozza az előírt hidegoldali viszkozitást, ezt pedig csak rontják a benne lebegő fémrészecskék.

Igen, tudom, ma már a legtöbb váltó élettartamkenésű, de ez legfeljebb marketingdumának jó: csodák nincsenek, 6-8 év és több tízezer kilométer után már nem olyan az olaj, mint új korában. A nagy kínkeservesen elkövetett olajcserék után (mert ugye ha nem kell olajat cserélni, akkor még véletlenül sem alakítanak ki normális leeresztő és feltöltő nyílást) pedig sokat szokott javulni az élettartamkenésű váltók használhatósága is. Viszont ezekbe általában különleges adalékolású olaj kell, ami drágább, mint a "mezei" hajtóműolajok.

2013. okt. 3. 19:29
 4/10 A kérdező kommentje:
Manuális 5.
2013. okt. 3. 19:31
 5/10 anonim ***** válasza:
A kuplung kopása is okozhat ilyen hibát. Nem tudom milyen kuplunggal van szerelve, de ha bowdenes, akkor egy kis állítás segíthet rajta.
2013. okt. 3. 19:40
 6/10 A kérdező kommentje:

AZ eddig rendbe lenne hogy reggel csinálja első indulásnál de van úgy hogy melegen is csinálja.Megálok valahol és nem akarja bevenni a fokozatot.Egyik szerelő azt mondta hogy lehet a kuplung is.Volt már olyan esete hogy a félre kopott a kuplung valamelyik része és emiatt nem szedte rendesen.

Köszönöm a válaszokat.

2013. okt. 3. 19:40
 7/10 anonim ***** válasza:
Közben megnéztem, hidraulikus kinyomócsapágy van benne, tehát nem állítható. Szerintem, vagy kezd elkopni a kuplungtárcsa, vagy a hidraulika kezd makrancoskodni. Próbáld ki azt, hogy gyorsan egymásután megnyomkodod párszor a kuplungpedált, mintha pumpálnád és úgy betenni sebességbe. Ha így könnyen veszi, akkor szinte biztos a hidraulika hiba. Ha pedig ez sem segít rajta, akkor valószínűleg kopott a tárcsa.
2013. okt. 3. 20:03
 8/10 A kérdező kommentje:

Ezt majd kipróbálom aztán majd irok hogy sikerült.

Köszönöm a válaszokat.

2013. okt. 3. 21:32
 9/10 A kérdező kommentje:
Nem segített.Attól félek hogy a váltóval lehet valami.
2013. okt. 7. 13:19
 10/10 anonim ***** válasza:
Nem hinném, valószínűleg, csak simán elkopott a kuplung. Persze ennek a kicseréléséhez úgyis le kell venni a váltót, akkor majd kiderül a bibi.
2013. okt. 7. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!