Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy lehet az, hogy lefulladta...

Hogy lehet az, hogy lefulladtam a kocsival, és visszaindult?

Figyelt kérdés

Al akartam indulni, de hamar leléptem a kuplungról, és lefulladt, de ahogy éreztem, gyorsan benyomtam vissza a kuplunfgot, és vissza indult. :O

Ez hogy leehtséges? Tényleg lefulladt a kocsi éreztem, benyomtam vissza a kuplungot, erre visszaindult.

Ez most valami csoda volt, vagy van ilyen?

2013. szept. 18. 09:08
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Már az elején szögezzük le valamit: a műszaki tudományokban nincsenek csodák. Itt sem az történt.

Lefulladáskor a motorról nagyobb nyomatékot próbálsz levenni, mint amennyit le tud adni. Ez egyre lassuló forgást eredményez, ami előbb-utóbb megálláshoz vezet.

Ebből te odabenn annyit hallasz, érzel, hogy egyre csúnyábban csörömpöl és remeg az autó, majd megáll. Az utolsó munkaütem után azonban nem áll meg rögtön a forgás: továbbfordul a motor a következő motor sűrítési ütemére és általában ott áll meg, mert nem bírja összenyomni a levegőt.

De ha te az utolsó püffenés után gyorsan rálépsz a kuplungra, akkor a motor tehermentesül, csak magát kell forgatnia. Ettől pedig újra felpörög, mert a forgó lendkerék energiát tárol. Ennek az a funkciója, hogy a motor egyenletesen működjön, ne történjen meg az, hogy munkaütemben egy nagyot ránt, két munkaütem között meg majd' megpusztul. Ha kinyomod a kuplungot, a lendkerék fel tudja pörgetni a motort, ezért úgy tűnik, hogy a már lefulladt motor újra beindult.

De ez csak akkor működik, ha elég gyors vagy és még az előtt rálépsz a kuplungra, hogy a motor forgása megállna. Ha tényleg áll a motor, azon nem fog segíteni a kuplung nyomkodása, mert az álló lendkerék nem pörget fel semmit.

2013. szept. 18. 09:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!