Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A turbó. Hogy, miért?

A turbó. Hogy, miért?

Figyelt kérdés

A turbót ugye a kipufogógázok működtetik. Tehát gondolom a leömlő(k) mögött helyezkedik el. Akkor az igazából felgyorsítja a kipufogás menetét, mértékét, nem pedig tömi a levegőt az égéstérbe? Vagy pontosan hogy is van ez?

Illetve a lefújószelep hol helyezkedik el?

2013. júl. 17. 10:18
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
51%

Nameg az injektoros motorok hamarabb elterjedtek, mint a turbós motorok, igy a karburátorosokat nem kellett fejleszteni hozzá.

Még annyit tennék hozzá a dologhoz, hogy az egész olyan mint egy körforgás: több levegő kell a motorba ahhoz, hogy több levegőt tudjon kipufogni a motor a turbónak, szóval elég érdekes ez igy.

2013. júl. 17. 13:24
 12/15 A kérdező kommentje:

Igen, ez valóban érdekes.

A dolog akkor a béka segge alá egyszerűsítve úgy szól, hogy a kipufogógáz egészéből valamennyit elvezetnek, ez hajtja meg a turbinát, ami a légszűrőn keresztül átment levegőt "beletömi" az égéstérbe.

2013. júl. 17. 13:34
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Eléggé elterjedtek az intercoolerrek is. Ez egy hűtőradiátor féle szerkezet, és arra jó hogy a turbóban felmelegedett levegőt először ebbe nyomja bele a turbó, itt hőt cserél a kinti levegővel (lehül) és innen kerül be az égéstérbe, ugyanis egységnyi levegőnek minél alacsonyabb a hőmérséklete annál magasabb az oxigéntartalma, így intenzívebb az égés, jobb a hatásfok.
2013. júl. 17. 14:18
 14/15 A kérdező kommentje:

Így van, a hidegebb levegőnek kisebb a sűrűsége, tehát nagyobb mennyiséget lehet bevinni motorba.

nagyjából tisztában vagyok a témával, szeretem az autókat, csak a turbót nem értettem, hogy mégis mi hajtja. De korrekt válaszokat kaptam, köszi mindenkinek!

2013. júl. 17. 14:56
 15/15 A kérdező kommentje:

vagyis a hideg levegőnek nagyobb a sűrűsége*

Bocsi, fáradt vagyok, ezzel együtt hülye is.

2013. júl. 17. 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!