A turbó diesel autók motorját le kell járatni? Azt hallottam hogy nem szabad azonnal leállítani a motort alapjáraton kell járatni kb 1 percig mert nem tesz jót a turbónak ha azonnal leállítjuk.
Igen, így van ahogy írják.
De ez főleg akkor lényeges, ha nagy tempóban, pl autópályán használtad az autót. Akkor nem tanácsos pl egy pihenőnél megállva azonnal leállítani. Kb 1 percig járjon alapjáraton.
De ha autópálya után városban is mész pár km-t, akkor addigra általában már a turbó is visszahűl annyira, hogy ez nem gond.
1 perc alatt minimálisan hűl csak! Leállítás után ígyis-úgyis pörög még egy ideig a turbó, egyes autóknál hallani is a sípolást.
A régi turbós autókon volt előírás a visszahűtés.
Nem tudom... az enyém semmit nem csinál ha leveszem a gyújtást. Teljes csend és nyugalom honol a motortérben. Nem tudom mennyire számít réginek az autóm, 2005-ös.
Városi használat után nem szoktam visszahűteni. Már közel vagyok a 200.000 megtett kilométerhez és ezidáig ez nem okozott semmilyen gondot. HA autópályán ki kell állnom, arra azért figyelek hogy ott járjon még egy kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!