Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy tudnám növelni a kompress...

Hogy tudnám növelni a kompressziót?

Figyelt kérdés

Van egy régebbi fűnyíró motorom, felszeretném újítani csak úgy hobbiként.

Hogy tudnám növelni a szívó hatást?

Hogy tudnám picit "tuningolni"?

2013. jún. 13. 20:56
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

A kompresszió növelésének legjobb módja a hengerfúratás, illetve a dugattyú és a gyűrűk cseréje. Ettől visszaáll a gyári kompresszió, amit a fűnyírók ritkán szoktak elérni egy éves koruk után.

Ha nem elég a gyári kompresszió, akkor ügyeskedni kell. Le lehet venni pár tizedet a hengerfejből síkköszörűn, esetleg lehet púpos dugattyút használni. De a kompressziót nem szabad ész nélkül növelni: csak annyira lehet megemelni, amennyire az üzemanyag engedi, hozzá kell állítani az előgyújtást és figyelembe kell venni a vezérlés szögeit is. Ha a szívó- és kipufogóoldal nyitási ideje kicsi, nem szabad nagyon megemelni a kompresszióviszonyt, mert túl nagy lesz a sűrítési végnyomás. Nagy nyitási szögű vezérlés esetén meg lehet (sőt, kell is) emelni a kompresszióviszonyt, mert ott több a veszteség.

Kétüteműnél egyszerű a dolog: leveszel a hengerfejből, azt' kész. Négyüteműnél oda kell figyelni, hogy el ne menjen a vezérlés (OHC motorok esetén változik a főtengely és a vezérműtengely egymáshoz viszonyított helyzete, OHV-knél pedig a szelepek állnak kicsit másképp a vezérműtengelyhez képest, elmegy a szelephézag), ne verjenek bele a szelepek a dugattyúba és ne égjen ki a hengerfejtömítés.

A szívóhatást tuningolni nem könnyű, az nagyjából adott. Van valamekkora nyomás kinn (légköri nyomás) és benn, a hengerben (depresszió a szívóütemben). Az ezek közti különbség nagyjából állandó, hiába erőlködsz, de nagyobb járatokkal, hosszabban nyitva tartó vezérműtengellyel és a szelepösszenyitás, illetve a kipufogóoldali huzat ügyes hangolásával el lehet érni, hogy több levegő áramoljon be, mint ami egyébként elférne a hengerben. Csak ehhez nem árt némi gyakorlat, ráadásul a fűnyíróhoz hasonló, alacsony fordulatú motorokon nem is nagyon működnek a gázlengéses trükkök.

2013. jún. 13. 21:30
 2/13 anonim ***** válasza:
83%

Kompresszió: leesztergáltatsz a hegerfejből egy picikét. DE vigyáz nyújtott égésterüek mert OHV vezérlésűek, tehát egy tartalék darabot ajánlok hogy azon probáld ki hogy mennyit lehet, de lehet hogy semennyit se enged (főleg ha már a csapágyak kopottak)

Szívó hatás: Nagyobb dugattyú kellene, de ezek a gépek nem "vas" perselyesek hanem csak a házban mozog a dugattyú,

Esetleg újragyűrűzni (véghézag ellenörzés után)

pici tuning: talán fuvóka csere vagy a jelenlegit felfúvókázni, vagy a regulátornál eggyel odébb teszed a rugót (a regulátor nem biztos hogy jó ötlet :))

De én semmi értelmét nem látom a fűnyíró tuningnak

2013. jún. 13. 21:39
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem használnám. csak hobbiból "tuningolnám":)
2013. jún. 13. 21:54
 4/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2013. jún. 13. 21:55
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Még annyit hogy nemírtat hogy 2. vagy 4 ütemű

Első válaszoló te mivel foglalkozol vagy honnan tudsz ilyen pontos kimerítő válaszokat adni?Figyeltem már jópár válaszodat.

2013. jún. 13. 23:17
 6/13 A kérdező kommentje:
4 ütemű
2013. jún. 14. 11:42
 7/13 anonim ***** válasza:
67%

5#

Erre én is kíváncsi lennék mert én is figyeltem hogy szinte mindenhez értesz (simsontól az rally, terepjáró ...stb)

Amúgy a százalékokat figyelve még pont téged (81%) vettelek észre hogy értesz is a dolgokhoz

2013. jún. 14. 14:23
 8/13 A kérdező kommentje:
Ő Chip Foose :D
2013. jún. 14. 14:43
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Én már meg kérdeztem Tőle.(akkor még 91%-os volt(és most nem az értelmi szintedet írtam le:) de ami rendkívül érdekes, hogy szinte mindig 100%-ra értékelik a válaszát akkor, hogy ment le 89%ra?!) De lehet, hogy tévedek és 2 proval van "dolgunk".(az szövegek stílusából következtetek arra, hogy egy személyről van szó)

Azt árulta el magáról, hogy valamikor egyetemre járt de oda "nem kellett"(így fogalmazott ha jól emlékszem)

A járművek a hobbija és ha jól tudom van egy Ladája.

Ne haragudj, hogy rólad írtam de igazság szerint ezeket már leírtad egyszer egy válaszodban ebből kifolyólag gondolom nem veszed sértésnek.

De amúgy tényleg írhatnál magadról, hogy honnan gyűjtesz össze ennyi információt eben a témakörben.

2013. jún. 14. 16:22
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát egy ilyen 4 ütemű gépet nem egyszerű tuningolni.Én a helyedbe felújítanámHa szükség van rá.Új dugattyú + gyűrűk.Esetleg megfúrni ha lehetséges illetve szükséges.

Amúgy én még múltkor 87%-os voltam.Próbálok mindig normális válaszokat adni dehát nem mindenkinek tetszik ez.

2013. jún. 14. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!