Miért mondják azt a szerelők hogy a kikapcsolt klímával indítsuk és állítsuk le a motort?
Miért nem szereti a klíma ha bekapcsolt állapotban állítom le vagy indítom a motort?
Ez csak egy mende-monda igaz?
Így már rendben van. Fagyás érzékelő általában van benne valóban az elpár miatt.
Félreértettük egymást ezek szerint. (Mert ha 1esen megy a ventid, kevesebb levegőt szállít, ad 1. nem hűti annyira az utasteret ad 2. valóban lefagyhat az elpár, de ettől még az utastérben lehet, hogy nincs kellően hideg, csupán önmagát védi (általában 4°C környéke), én pedig arra gondoltam, hogy egy adott hőfok elérése után kikapcsol)
Igen így értettem. Nincs elvonva annyi hideg, ezért kapcsolja le a kompresszort a védelem.
De ugyanúgy vissza fogja kapcsolni 5000-res fordulaton is.
Hamarabb leállítani azért célszerű, hogy kiszáradjon a rendszer, ne gombásodjon.
Az is lehetetlen (bár még nem ellenőriztem), hogy bekapcsolt kompresszorral indítózzon az autó. A klíma gombbal (manuálisnál is) csak jelet adsz az ECU-nak, hogy mehet a hűtés. Mindennek stimmelni kell, hogy induljon is. (megfelelő nyomás a rendszerben, töltőfeszültség, stbstb).
De meglehet próbálni álló motorral, csak gyújtáson benyomni a klímát. Nem fog behúzni, ahogy az elektromos szervó is csak járó motornál működik.
Régen nem volt ám minden bekötve az ECU-ba! Még a 99-es Megane 1/2-nkben is csak 1 szál megy az ECU-ba, ami megemeli az alapjáratot ha megy a klíma. Egyébként a nyomáskapcsolók állásától függően kapcsol a relé, vagy nem. Nyilván ha nem kéne mennie, nem is fog tudni, de az, hogy jár-e a motor, vagy sem nem releváns neki. Ezt leírtam egyébként az első oldalon is, ne tessék meglepődni :)
2003as Citroen jumpy. Szintén nincs az ECU-ba kötve, már csak azért sem, mert 2.0 HDI, a fordulat emelésére sincs szükség. Ott annyi van, hogy a generátorról kap egy jelet a ventilátor kapcsoló panel, és venti is csak akkor van, ha jár a motor. Klíma meg nyilván csak ventivel együtt megy. Szóval ott így oldották meg, hogy járó motornál, késleltetve induljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!