Miért égnek el a drága sportkocsik?
"Értem, hogy nagy hő termelődik, de 100-as tempóknál azért mégse olyan eget rengető"
Csakhogy az újgazdag kínai/orosz/arab/amerikai üzletember nem 100-as tempónál használja az autót, hanem fejlődő országa nagyvárosaiban kialakuló dugóban szívózik. Ott járatja a motort és araszol előre 5-10 km/h-ás tempóban, a hőmérséklet megy felfele és elcseppen/kifreccsen valami a csúcstechnikából és egy könnyű, de jól éghető anyag (általában magnézium vagy hasonló) úgy lángra kap, hogy ég vele az egész autó. Ilyenkor hiába vízhűtéses a motorblokk, ha egy GT3/4 vagy akármilyen sportváltozatban, szuperautóban ülsz, ami arra van kihegyezve, hogy a lehető legjobb köridőt fussa, és nem arra, hogy a napon aszalódjon, mint státusszimbólum.
Csak tippelni tudok:
1) A túlzott hengerűrtartalom miatt hatalmas hőmérséklet keletkezik, amit a 100-as tempó egyszerűen képtelen lehűteni. Ez lehet akár azért is, mert közép / farmotoros a gép. A levegő áramlását nem tartom valószínűnek, hogy "városi" körülmények között tesztelték volna! Nem arra lettek tervezve.
2) Prototípus, ezért nem volt megoldva a hűtés.
Régebben Audi R8-asokról is voltak igen megdöbbentő képek "a pálya" szélén, majdan kiderült, hogy tesztautó volt, nem sorozatgyártott.
egyszer olvadt meg egy kicsit neki a kábelköteg szigetelés a nagy hőtől, de más baja nem volt még...
igazat megvallva ezeket a nagy sportkocsikat, hiába, hogy tetszenek nekem is a gyorsuláson kívül elég alkalmatlanok más területen. városban kényelmetlen, mert nagyon lent van az alja, akkor nem tudsz normálisan parkolni. múltkor néztem egy videót, szép nagy helyre alig tudott betolatni a csávó egy aventadorral... nagy batár lincoln mark iv-el lényegesen könnyebb. :D
Utolsó helyesen beszélsz, fele annyiba kerülő német autóknál nem engedik meg ezeket a dolgokat. Most néztem 6.3 AMG 0-100-ra 4.5 alatt gyorsul, még ez a tempó is baromi gyors, főleg egy 2tonnás géppel. :D
Mondjuk hülyeség összehasonlítani a két szegmenst, mert nem egy, de hát mégis nevetséges ilyen téren...
150k egy olajcsere egy régebbi Ferrariba, mostaniba meg 200k felett van... :D vicc az egész...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!