Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Nekem kell fizetni?

Nekem kell fizetni?

Figyelt kérdés
Ha veszek egy használt autót akkor az átírást nekem kell állni? vagy van olyan jófej eladó aki állja?

2013. márc. 27. 21:12
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
89%

Méghogy szemtelenségnek veszik, ha bele akarom alkudni az árba? Fene az érzékeny lelküket! :D

Bocs, fiúk, romániai adatokkal szolgálhatok, lehet Nálatok más a helyzet, de 2008 novembere után az autókereskedés lényegében összeomlott. Az autókereskedőkből 10-ből 2 ha túlélte, de náluk is iszonyú pangás alakult ki. A piac még azóta sem tért rendesen magához, szerintem minden kliensért meg kell küzdeniük. És ebben a helyzetben egy kereskedő szemtelenkedésnek veszi, ha rákérdezünk az átírás átvállalására? Otthagynám a sértődött fejével, és mennék a szomszéd kereskedőhöz.

Lehet, hogy nekem volt különleges mázlim, de én tavaly nyáron vásároltam az autómat, 3850 euró értékben, amikor rákérdeztem, hogy mennyit alkudna, ő maga mondta, hogy alku fejében átvállalja a teljes átiratás költségét, ami 500 €-t tett ki.

Szóval én úgy gondolom, igenis rá kell kérdezni. Én össze-vissza botladoztam volna különféle hivatalok között, amíg elrendezem az autó összes papírját, vizsgáját, így óriási segítség volt megoldották nekem. De nem is értem, miért finnyáznak, a kereskedők név szerint ismernek mindenkit az összes illetékes helyen, tudják, mikor hová és kihez kell menni. Nem akkora dolog ez számukra, mint nekünk. És ha megteszik, jobb esélyekkel adják el az autót, mint a konkurensük.

2013. márc. 28. 10:48
 12/16 anonim ***** válasza:
65%

A 6. vagyok.

Sajnálom, ha néha nem hogy fogalmazok, hogy mindenféle észjárású ember megértse, de sokszor tolok egy gyors választ és el van intézve.

Az eladó NEM köteles fizetni az eredetvizsgát.

[link]

Az állapotfelmérést is NYILVÁN vásárlás előtt végezteti el a vevő.

Azt nem tudom, mennyire érzékeny lelkivilágúak a kereskedők, de az biztos, hogy nekik csak a profit számít (némelyik a saját anyját is eladná típus, tisztelet a kivételnek), amit csak lehet, a vevővel fizettetnek ki (legfeljebb azt mondja, hogy állja a költségeket, közben meg bele van kalkulálva az árba, ahogy a pizzafutáros példa ezt jól szemlélteti).

A magánszemély meg pláne hülye lenne finanszírozni az eredetvizsgát. Miért? Mert ha meggondolja magát a vevő, és visszalép (1000 oka lehet rá, hirtelen talált másik, jobb ajánlatot, vagy az eredetvizsga utáni percben hívják, hogy elhunyt a szeretett anyósa és a temetésre kell a pénz, stb.) akkor az eladó bukta azt az összeget. Ha ezt már ketten eljátsszák vele, az már elég idegesítő tud lenni.

Adtam már el néhány autómat és mindegyik vevő zokszó nélkül el is vitte az adásvételi megírása után azzal, hogy a többit intézi magának (eredetvizsgát, átírást). De lehet, hogy eddig csak én voltam olyan szerencsés, hogy nem olyan ogre vevőkbe botlottam, akik azt képzelték, hogy alanyi jogon jár nekik 50% engedmény az árból, plusz nekem kell állom minden költségüket.

Valahol meg tudom érteni az autókereskedők lelkivilágát is, ahány tahóval találkoznak... Nem csoda, hogy már a normális emberekkel szemben is arrogánsak.

U.i.:

Ha állítunk valamit, azt ILLIK alátámasztani, bizonyítani (többek közt ez különbözteti meg a kötekedő trollt a normális internetezőtől).

2013. márc. 28. 15:03
 13/16 anonim ***** válasza:
65%

Mielőtt ebbe is belekötnétek:

"Sajnálom, ha néha nem hogy fogalmazok"

A "hogy" helyett "úgy" szót akartam írni (a sietségnek ez az ára).

2013. márc. 28. 15:05
 14/16 anonim ***** válasza:

#6-os! :))) Azt hiszem, akaratlanul is kiborítottam a bilit! De nem volt szándékos, csak én is sietve fogalmaztam, és lehet, hogy nem jól jött le! Elnézést kérek érte! :)

Eszembe sem jutott, hogy beleakadjak abba, amit írtál! Semmi kétségem affelől, hogy lényegesen jobban ismered az ottani helyzetet, mint én. Nekem csak az az élethelyzet irritált be egy picit, amit említettél, amikor szemtelenkedésnek veszik, ha szóba jön.

Bár így utólag átgondolva, összekevertem a szezont a fazonnal. Összemostam az átírás költségét az ügyintézéssel. Nekem ugye együtt járt a kettő, mert a lealkudott összeg lényegében fedte a teljes költséget. Az meg már kialakult szokás errefelé, hogy a kereskedők (tehát akik ebből élnek) pikk-pakk elrendezik a papírmunkát. Egy előleg fejében elindítják a folyamatot, adok egy közjegyzői meghatalmazást, amivel a nevemre iratják, és x idő múlva megyek az autóért, ami az általam választott rendszámmal, nevemre kiállított forgalmival várja, hogy beüljek. Ekkor fizettem ki a fennmaradó összeget. Szóval ez így zajlik nálunk, legalábbis azoknál a kereskedőknél, akiknél megfordultam (ez több számú kereskedőt jelent, amíg az autót kerestem).

Abban teljesen igazad van, hogy az átírás költsége a vásárlót terheli. Ez legtöbbször már az áron is így van feltüntetve, hogy 4200 € + 500 € beiratás. Ha enged éppen 500-at az árból, akkor ez történetesen fedi az átírást, és ez kavart be nekem. Elnézést mégegyszer!:)

Szóval korrigálok: én attól pöccennék be, ha felháborodna, ha megkérném, segítsen az átírásnál. Tehát itt az ő reakcióján van a lényeg, ha illedelmesen elmondja, hogy erre neki sajnos nincs ideje, hanem forduljak XY céghez, ahol ezt megoldják, akkor semmi gond.

Azt is alátámasztom, hogy sokszor nem egyszerű vásárlók érkeznek, nem vagyok kereskedő, de közel ülök a tűzhöz, ismerem őket, és magam is árultam már az autómat. De ez a is munka része, ezt nekik is be kell látni. Ha 10 pökhendi idióta után bejön egy normális ember, és laikusként egy hülye kérdést tesz fel, akkor nyelni kell egyet, és elmagyarázni neki, hogy miért nincs úgy, ahogy gondolja.

Jézusom, mennyit írtam! Mindegy, bocsi, ahogy késik a tavasz egyre inkább szétcsúszok!

Lényeg, kérdező: Neked kell állnod a költségeket. Ha alkudna annyit, ami megközelíti az átírást, akkor kérdezz rá, hogy nem vállalná-e át. Ha ettől nagyon kiborul, akkor fordíts hátat neki, és látványosan vonulj be a szemközti autóparkhoz.:)) Ha szépen elmondja, hogy nem tudja ezt bevállalni, akkor jó helyen jársz, csak így jártál.

2013. márc. 28. 16:12
 15/16 anonim ***** válasza:
#6-os: a link, amit adtál, külön megér egy zöld kezecskét! :)
2013. márc. 28. 16:21
 16/16 anonim ***** válasza:

Na akkor én meg a 7-eske vagyok.

Nemtom hogy a 6-oska valamelyik válasza nekem szólt-e vagy sem.

Azt írtam hogy az eredetiség vizsgálatot nem a vevőnek kellene állnia. Nem azt írtam hogy az eladót terheli ez a költség, hanem azt hogy a sz@r ez az egész, és csak a pénzről szól, és akkor lenne 100%-os ez a dolog ha törvény kötelezné az eladót ennek a vizsgálatnak a megcsinálására. Mert ugye papíron arról szól az egész hogy ne lehessen eladni lopott autót, de mivel a gyakorlatban az állam bevétele akkor is megvan ha nem is jól működik a rendszer ezért nem foglalkoznak vele hogy pontosítsák az egészet.

2013. márc. 28. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!